eur:
397.22
usd:
356.59
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek az emberek a pekingi repülőtéren 2020. január 26-án. A koronavírus halálos áldozatainak a száma 56-ra nőtt Kínában, és világszerte több mint kétezer fertőzöttet regisztráltak. A kórokozó a 11 millió lakosú Hupej tartománybeli Vuhan egyik halpiacán bukkant fel először, ahol illegálisan árusították a vadhúst.
Nyitókép: MTI/EPA/Vu Hong

Koronavírus: válságstáb a szlovákoknál, reptéri ellenőrzés a cseheknél

Eddig egyik országban sem jelentettek fertőzött beteget, de Pozsony és Prága is felkészül a vírus felbukkanására. Csehországban a katonai egészségügyi szakemberek is készen állnak a segítő beavatkozásra.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő válságstábot hívott össze hétfőre az egészségügyi minisztérium épületébe, ahol a koronavírussal kapcsolatos aktuális európai helyzetről nyújt tájékoztatást, valamint arról, miképp védik meg Szlovákiát a vírus terjedésétől.

A Közegészségügyi Hivatal tájékoztatása szerint

Szlovákiában egyelőre nem regisztráltak koronavírussal fertőzött esetet.

A pozsony-ligetfalui kórházban az egyik páciensnél felmerült a gyanú, hogy a Kínából eredő vírussal fertőződött meg, de az elvégzett orvosi vizsgálatok végül negatívak lettek. Ezt Zuzana Eliášová, az egészségügyi tárca szóvivője is megerősítette. „Szlovákiában egyelőre nincs koronavírussal fertőzött személy. A minisztérium mindent megtesz a lakosság egészségének védelme érdekében. Urai vagyunk a helyzetnek, és nem szeretnénk, ha pánik törne ki az országban” – közölte a szóvivő.

Ján Mikas, országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint a vírus Európába való terjedésének kockázata mérsékelt. Azoknak, akik a vírussal fertőzött területre készülnek utazni, tanácsolják, hogy

legalább két héttel a kiutazás előtt oltassák be magukat

a vírus ellen. Továbbá kerüljék a helyi piacokat, ahol halakat és élő állatokat árulnak, valamint a helyiekkel történő személyes kontaktust.

A vírus még a cseheknél sem betegített meg senkit, de Andrej Babiš miniszterelnök vasárnap személyesen tájékoztatott arról, hogy a prágai reptéren ellenőrzik az országba érkezőket. A Václav Havel repülőtéren orvosok és egészségügyi szakemberek felügyelik az utasokat, hogy mutatnak-e a vírus okozta tüdőgyulladásra utaló tüneteket. A tűzoltók is készenlétben vannak, hogy szükség esetén segítséget nyújtsanak. A kormányfő a közösségi médiára feltöltött bejegyzésében azt írta, hogy amennyiben valamelyik járaton fertőzés-gyanús utas tartózkodik, azt a landolást követően azonnal kivizsgálják, és szükség esetén karanténba zárják.

A koronavírus esetleges megjelenésére a civil egészségügyi hálózat mellett a katonai egészségügyi szakemberek is felkészültek. A hadseregnek Csehország észak-keleti részében, Těchonínben van egy fertőző betegségek kezelésre szakosodott speciális kórháza, amely szükség esetén 12 órán belül képes a fertőzött betegek fogadására és ellátására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telik a kereskedés, míg Európában a tegnapi esés követően kisebb felpattanás, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×