eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Pexels

Kevesebb külföldi dolgozóval számolnak Szlovákiában

A Szlovák Nemzeti Bank szerint a korábban vártnál visszafogottabb gazdasági növekedésre számíthatnak északi szomszédaink az előttünk álló egy évben. Az előrejelzés szerint a lassuló növekedés azonban a foglalkoztatottságot is mérsékelni fogja, és kevésbé nyomja majd felfelé a béreket.

A foglalkoztatottság növekedésére főleg a gyengülő ipar lesz hatással. Ezzel szemben a szolgáltatások továbbra is növekedni fognak. Noha a szlovákiai termékek iránt csökken a külföldi kereslet, a gazdaságot továbbra is mozgásban tartja a hazai fogyasztás. A kismértékű lassulás azzal is jár, hogy csökken a külföldi munkaerő beáramlásának mértéke.

Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank elnökhelyettese szerint az egyes szektorokban, főleg az iparban csökken a nyomás, másfelől viszont az építőiparban és a szolgáltatásokban továbbra is viszonylag intenzív marad, ami azt jelenti, hogy továbbra is számolnak a munkaerő-behozatallal, noha lényegesen kisebb mértékben, mint eddig. A gazdaság lassulására tavasz óta figyelmeztetnek a munkáltatók is, mivel az iparban már érzékelhető a megrendelések visszaesése, ami a külföldi munkavállalók iránti igény csökkenését jelenti.

„Van ugyan valamilyen csúszás, de

még mindig vannak olyan régiók, ahol munkaerőhiány van,

főleg ami a képzett munkaerőt illeti, és a gazdaság lassulása főleg ott csapódik le, ahol nagyobb a munkanélküliség” – magyarázza Rastislav Machunka, a munkáltatói szövetség alelnöke.

A gazdaság állandó növekedésével szembeni igény jelentős hatással van a környezetre is, állítja Jozef Pecho, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet klimatológusa. „Attól függően, hogy milyen módon élünk a különféle szolgáltatásokkal, árukkal, milyen módon élvezzük ennek az anyagi jólétnek az előnyeit, már ma kórosnak tekinthető” – mondja a klimatológus. A klímaváltozásnak a gazdaságra kifejtett hatásáról nemrég az Európai Központi Bank elnöke, Christine Lagarde is beszélt, és jelenleg élénk vita folyik róla.

„A klímaváltozás teljes természetességgel hatással lesz a pénzügyi rendszerre és a gazdaságra”

– húzta alá Peter Kažimír, a Szlovák Nemzeti Bank elnöke is, hozzátéve, hogy már keresik a módját, hogyan reagáljanak erre a helyzetre a nemzeti bankok, milyen mértékben tegyék tőle függővé a pénzügyi stabiltást. A gyakorlatban ugyanis hosszantartó aszállyal lehet számolni, ami gyenge termést és az élelmiszer-árak gyors növekedését vonja maga után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×