eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

Álsofőrök miatt bukhatja legnagyobb európai piacát az Uber

A brit főváros ismét a kitiltással fenyegeti a népszerű internetes taxiközvetítő céget, az Ubert. Az ok: több ezer olyan fuvar, melynek során hamis identitást feltöltő és akár biztosítás nélküli álsofőrök fuvarozták az utasokat.

Nemcsak a biciklisek, a több autós és a rivális fekete taxisok sem szívelik az általában Toyota Priusukkal komótosan haladó és állandóan a GPS-t bámuló „übereseket”.

A londoni közlekedési hatóság, a TfL (Transport for London) ismét megfosztotta a taxiközvetítő céget működési engedélyétől. Mindez annak nyomán történt, hogy több mint

14 ezer fuvart bonyolítottak olyan vezetők, akik hamis identitást adtak meg a mobiltelefonos alkalmazásban.

Az Uber már így is két hónapos próbaidőn volt, korábbi ügyei miatt.

Most közölték vele: azonnal foglalkozzon a sofőrök átvilágításával és biztonsági kérdésekkel, mert ezek miatt megbukott a hatóság előtt. A TfL szerint „sorozatos hibák” veszélyeztetik az utasbiztonságot a népszerű és könnyen használható alkalmazásáról híres cégnél.

A működési engedély visszavonása még nem jelenti azt, hogy azonnal eltűnnének az „überesek” a londoni utcákról. A vállalat megfellebbezi a döntést és az elbírálás 21 napja alatt tovább működhet.

A közlekedési hatóság egyszer, 2017-ben már döntött úgy, hogy nem hajlandó meghosszabbítani a vállalat engedélyét, de az Uber akkor elérte, hogy 15 hónapos "kegyelemben" részesítsék.

Azóta bizonyos hiányosságokat orvosolt, de amivel nem foglalkozott:

nem engedélyezett sofőrök is feltölthetnek profilképeket a hivatalos Uber-vezetők fiókjába.

Azaz, például egy családtag lecserélheti a képet, beülhet a kocsiba és úgy tehet, mintha az eredeti sofőr lenne. Ezzel az a baj, hogy az illetőnek többnyire nincs biztosítása, amivel veszélybe kerülnek az utasok.

A TfL szerint

a felfedezett 14 ezer illegális fuvart 43 vezető bonyolította le.

A jogsértő utak jobbára a tavalyi év végén és az idei év elején történtek, bár három hete is volt ilyen eset – emlékeztet a Guardian című lap.

Az „álsofőrök” között voltak olyanok is, akiknek bevonták a jogosítványát. Egyiküket pedig figyelmeztették gyerekekről készült, illetlen képek küldözgetése miatt.

Az Uber azt állítja, hogy először májusban szóltak neki a gyakorlatról és azóta technológiai megoldásokkal zárja ki a lehetőséget. A jövőben pedig arcfelismerő rendszert akar alkalmazni.

Sadiq Khan londoni főpolgármester kiállt a közlekedési hatóság mellett. „Tudom, hogy a döntés nem lesz túl népszerű a vezetők körében, de a legfontosabb dolog a biztonság. A szabályozás és a TfL szigorú előírásainak betartása garantálja London lakosainak biztonságát. Ezért kardinális kérdés, hogy a magánfuvarozó vállalkozók betartsák ezeket, ha működési engedélyt akarnak kapni.”

Az Uber egyik helyi illetékese „különlegesnek és rossznak” nevezte a döntést, és megemlítette, hogy 3,5 millió utasuk van, akiket 45 ezer engedéllyel rendelkező sofőr fuvaroz. A brit főváros egyébként a cég legnagyobb európai piaca.

A híres londoni Black Cab érdekvédelmi szervezete viszont üdvözölte a hírt: „Az Uber üzleti modellje szabályozhatatlan. Mindenki azt csinál, amit akar, és elözönlik a várost az autóikkal” – mondta az Uber miatt már többször tüntető taxisok érdekvédelmi képviselője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×