eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Általános tűzparancsot adtak ki a szlovákiai, vadon élő disznókra

"Külsős" vadászok is lőhetnek vaddisznókra a szlovákiai vadasparkokban, aztán a tetemek mehetnek a hűtőházba. Amennyiben a bevizsgált mintájuk pozitív, akkor ez a dögégetőt jelenti, amennyiben viszont negatív, akkor az elejtett vaddisznó húsát felhasználhatják emberi fogyasztásra.

Felszámolják a vaddisznóállományt a szlovákiai vadasparkokban - ez egy, az afrikai sertéspestis megfékezésére hozott óvintézkedések közül. A kór kipusztítására irányuló rendelet hét járást érint. A vadászok azt az utasítást kapták, hogy minél több szabadon élő vaddisznót likvidáljanak, mert éppen ezek az állatok jelentenek veszélyt a házi tenyészetekre.

A Kelet-Szlovákiában található Szobránci járás vadasparkjában már több mint 20 vaddisznót kilőttek, az állatok pontos számát illetően azonban csak becslésekre hagyatkoznak a vadasgazdák.

"A vadaspark területe csaknem 400 hektár, ez a legnagyobb Kelet-Szlovákiában. A vaddisznók száma ezen a területen 50-80-ra tehető" – tájékoztatott Marián Sejna, az Állami Erdőgazdáság szobránci kihelyezett irodájának igazgatója.

Ezidáig csak az erdőgazdaság alkalmazottai vettek részt a vaddisznók kilövésében, de a jövőben ezt lehetővé tennék mások számára is, mivel fel kell számolni a teljes mostani állományt.

Tomáš Klouček, az erdőgazdaság kereskedelmi igazgatója elmondta, jelen esetben nem számít a dolog anyagi oldala, mert most az az elsődleges, hogy betartsák az óvintézkedéseket és megmentsék a tenyészeteket, illetve hogy Szlovákia mezőgazdaságára és állattenyésztésére mindez ne legyen hatással.

A kilőtt vaddisznókat jelenleg mobil hűtőházakban tárolják, és mintákat vesznek az állatokból,

melyeket 24 órán belül laborvizsgálatra továbbítanak, hogy megállapítsák, az elejtett vaddisznót megfertőzte-e a sertéspestis.

"Csak a vizsgálat eredményének ismeretében dől el az állat sorsa, amely kétféleképp alakulhat. Amennyiben a bevizsgált minta pozitív, akkor ez a dögégetőt jelenti, amennyiben viszont negatív, akkor az elejtett vaddisznó húsát felhasználhatják emberi fogyasztásra" – tudatta Jozef Bíreš, az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Felügyelet igazgatója.

A kukoricaaratás időszaka lesz igazán kritikus, a megriasztott állatok ugyanis több tíz kilométert is vándorolhatnak, így elterjeszthetik a fertőzést más régiókban is.

Az afrikai sertéspestis Szlovákiában először július végén bukkant fel a Tőketerebesi járásban, két háztáji tenyészetében. A betegség előfordulását később újabb községekben is igazolták, és elrendelték több tucat házisertés leölését. Az Állategészségügyi Felügyelet szerint beigazolódott, hogy a vaddisznók voltak a fertőzés fő forrásai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×