eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Amerikai kémek tucatjainak életébe került az irániak leleményessége

Több tucat amerikai kémet és informátort végeztek ki Iránban és Kínában, miután Teherán feltörte a CIA és emberei Google-alapú kommunikációs rendszerét. Mindez még 2009 és 2013 között történt.

„Katasztrófális üzemzavar a titkos kommunikációban” – így jellemzik azt, amit az amerikai Központi Hírszerző Iroda, a CIA elszenvedett 2009 és 2013 között, amikor feltörték a informátorai, ügynökei és a hazai központban ülő tisztjei közötti beszélgetéseket bonyolító weboldalt.

Az esetről a Yahoo News tudósított, miután 11 volt hírszerzési és kormányilletékessel beszélt a korábban nem említett katasztrófáról.

„Még mindig a következményekkel foglalkozunk” – mondta egy volt amerikai nemzetbiztonsági tiszt. „Több tucat embert öltek meg világszerte miatta” – tette hozzá.

A kérdéses platformot először a Közel-Keleten használták az amerikaiak a katonáikkal való kommunikációra a háborús zónákban. Nem tervezték szélesebb körű bevezetését, de ennek ellenére hírszerzési ügynökök is használni kezdték.

A baj – számukra – akkor kezdődött, amikor

az iráni vezetést feldühítette, hogy az Obama-kormányzat felfedezett egy titkos iráni nukleáris telepet.

A teheráni vezetés hajtóvadászatot indított az atomprogramjáról szivárogtató források után. Dühüket csak fokozta a Bush-kormányzat idején kifejlesztett, de Obama alatt is alkalmazott

Stuxnet-vírus, amely eredményesen tett tönkre iráni urándúsító centrifugákat.

A kutakodó irániak

a Google kereső segítségével bukkantak olyan titkos CIA oldalakra, amelyről az amerikaiak nem tudták, hogy felhasználóikon kívül más is láthatja azokat.

Ami segítette a keresést, az az volt, hogy sok közös volt bennük, így a Google-keresőt – összetett funkcióinak köszönhetően – kémelhárítási, nyomozóeszközként tudta használni Teherán.

Illetékesek szerint az irániak 2011-ra bejutottak a CIA kémhálózatába és az év májusában közölték: lelepleztek 30 amerikai kémet. Az informátorok egy részét kivégezték, másokat börtönbe vetettek.

Közben Kínában 30, az Egyesült Államoknak dolgozó ügynököt végeztek ki, miután hasonló módszerrel bukkantak egy kommunikációs rendszerre. A kínaiak bejutottak a második, „ideiglenesnek” mondott rendszerbe, és

látták minden egyes, az országukban aktív CIA-ügynök tevékenységét.

Amerikai illetékesek úgy tartják, hogy az irániak és a kínaiak együttműködtek és két fronton támadtak.

Az Oroszországban kémkedő ügynököknek ugyanakkor sikerült az megelőzni a legbukást azzal, hogy még időben „csatornát váltottak”.

Érdekes módon a CIA-t egy évvel a katasztrófális események előtt figyelmeztette egy John Reidy nevű szerződéses alkalmazott, akinek azt volt a feladata, hogy embereket szervezzen be az ügynökségnek Iránban. Ő már akkor közölte, hogy

a bevetések 70 százaléka esetében látható lehet az információ és „a rendszer tervezési hibái miatt” emberek voltak veszélyben.

Később azonban „érdekellentét” miatt felmondtak neki.

A Yahoo jelentése szerint az amerikai kémszolgálatokon belül érezhető a harag amiatt, hogy senkit sem vontak felelősségre, annak ellenére, hogy az ügyről titkos tárgyalást tartott a szenátusi Hírszerzési Bizottság is. A jelentés szerint egy volt illetékes azt mondta: „legnagyobb belső ellenségünk a saját szervezetünk”.

A CIA eddig nem kommentálta az ügyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×