eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Andrej Babis cseh milliárdos, a cseh parlamenti választásokon győztes ANO mozgalom elnöke 2017. október 23-án.
Nyitókép: MTI

A cseh államfő mindenáron ragaszkodik Andrej Babishoz

Miloš Zeman cseh államfő megerősítette, hogy másodszor is Andrej Babiš ügyvezető kormányfőt, a tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom elnökét nevezi ki miniszterelnöknek és bízza meg a kormányalakítással, és az sem érdekli őt, miként végződik a Cseh Szociáldemokrata Párt belső döntése abban a kérdésben, hogy kormányra lépjen-e a párt Babiiš mozgalmával. Az ellenzék bírálja az elnököt, és azok a hangok is felerősödtek, melyek szerint Zeman nem tartja tiszteletben az alkotmányt.

Miloš Zeman cseh köztársasági elnök bírálta a szociáldemokratákat, amiért azok még mindig azon gondolkodnak, hogy koalícióra lépjenek-e az Andrej Babiš vezette ANO mozgalommal vagy sem. Az államfő az előrehozott választások lehetőségét a választópolgárok megsértésének nevezte, és kijelentette, csupán egy megoldást tart elfogadhatónak, mégpedig, hogy másodszor is Andrej Babišt, az októberi képviselőházi választások győztesét bízza meg kormányalakítással. A cseh elnök megjegyezte, hogy döntése független attól, hogyan végződik a Cseh Szociáldemokrata Párt belső szavazása a tervezett ANO-ČSSD kormánykoalícióról.

A kormányalakítási tárgyalások eddigi eredménye szerint az új kormányt az ANO és a ČSSD koalíciója alkotná, amelyet a kommunisták valamilyen módon támogatnának vagy megtűrnének. Erre azért van szükség, mert az ANO-nak és a ČSSD-nek a 200 tagú képviselőházban összesen 93 képviselője van, és csak egy harmadik erő segítségével kaphatja meg a bizalmat a kormányzáshoz.

Az előrehozott választásoktól néhány hete még Andrej Babiš sem zárkózott el.

Zemannak azonban meggyőződése, hogy a nyár elejéig végre megalakul az új cseh kormány, amelynek több mint fél éve nem sikerül megszerezni a parlament bizalmát. A szociáldemokratáknál zajló belső döntés azonban egy-két héttel elodázhatja a kormányalakítást, és még az sem biztos, hogy a ČSSD rábólint az ANO-val alkotott szövetségre. A párt elnöksége ugyan egyetért a koalíció megkötéséről, a végső döntés azonban a párt mintegy 19 ezer tagjának a kezében van. A tagok belső pártszavazáson döntenek, amelyet május 21-e és június 14-e között tartanak meg. A szavazás akkor lesz érvényes, ha a tagság legalább 25 százaléka véleményt mond.

Miloš Zemant közben az ellenzék is bírálja, amiért ragaszkodik ahhoz, hogy Babiš legyen a kormányfő. Ján Bartošek, a KDU-ČSL alelnöke úgy fogalmazott, Zeman makacssága nem segíti elő a kormányalakítást.

„Olyan személyt kell kineveznie, aki képes arra, hogy többségi kormányt alakítson”

– jegyezte meg Bartošek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×