eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Indulhat a Lengyelországot és Szlovákiát összekötő gázvezeték építése

Tovább erősödhet Szlovákiában a gázellátás. A szlovák Eustream gázszállító vállalat aláírta a lengyel Gaz-System társasággal a két országot összekötő gázvezeték megvalósításáról szóló szerződést. A csővezetékek lefektetését már idén megkezdik.

A szlovák-lengyel összeköttetés projektje az észak-déli gázösszeköttetések elsőbbségi folyosójának része, amely összeköti a balti-tengeri és adriai-tengeri gázhálózatot és az LNG terminálokat, vagyis a cseppfolyós fölgáz-terminálokat Közép- és Kelet-Európával.

Rastislav Ňukovič, az Eustream vezérigazgatója a szlovákiai fogyasztók szempontjából rendkívül jó hírnek nevezte a Szlovákiát Lengyelországgal összekötő vezeték megépítéséről szóló szerződés aláírását, mivel az új gázvezetéknek köszönhetően jelentősen nő az ország gázellátásának biztonsága. A megállapodás értelmében a munkálatok már az idei év második felében elkezdődhetnek, a gázvezeték átadása pedig 2021 végére tehető.

Szlovákia így akár már négy év múlva gázhoz juthat a cseppfolyós földgázt továbbító, a Balti-tenger partján található lengyel gázterminálokból, amivel tovább csökkenhet az ország függősége az orosz Gazpromtól. Szakértők azonban arra is figyelmeztetnek, hogy amennyiben a gázvezeték munkálatainak befejezése után a bevételek nem fedezik majd a költségeket, részben emelkedhet a gázszállítás ára.

A szlovák-lengyel gázvezeték teljes hossza eléri majd a 165 kilométert, amiből a szlovák szakasz 106 kilométer lesz. Az évente 5,7 milliárd köbméternyi gáz szállítására alkalmas gázvezeték Szlovákiának mintegy 100 millió eurójába kerül. Mindkét ország számíthat azonban uniós támogatásra is, melyet az Európai Beruházási Bank folyósít a számukra. Az ezzel kapcsolatos szerződést már a múlt év végén aláírták a felek. Ennek alapján Lengyelország 52,5 millió eurós támogatást kaphat, Szlovákia pedig három millióval többet.

Vazil Hudák, a luxemburgi székhelyű Európai Beruházási Bank alelnöke szerint a Szlovákia és Lengyelország közti gázvezeték megépítése stratégiai fontossággal bírna egész Európa számára. „Politikai, valamint biztonsági szempontból is fontos, mert biztonságosabbá válna a gáz szállítása az Európai Unión belül, elsősorban természetesen Szlovákiában és Lengyelországban. Van ennek egy nagyon erős kereskedelmi aspektusa is, hiszen a fokozott gázellátással csökkenhetne a gáz ára” – mondta Hudák.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×