eur:
392.91
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Pozsony, 2018. március 22.Peter Pellegrini újonnan kinevezett szlovák miniszterelnök beszél a megújult összetételű kabinet többi tagjának társaságában Pozsonyban 2018. március 22-én. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Kétnapos vita után megkapta a bizalmat a szlovák kormány

Átesett első komoly megmérettetésén Peter Pellegrini kormánya, a pozsonyi parlament éjszakai szavazása során a Smer–SNS–Híd-koalíció átszervezett kabinetje bizalmat kapott a képviselőktől. A két napon át tartó vita indulatoktól és vulgáris felszólalásoktól sem volt mentes. A Peter Pellegrini vezette új kabinet tagjait még csütörtökön nevezte ki Andrej Kiska köztársasági elnök.

Az új kabinet és az új kormányprogram 81 igen vokssal, 61 nem ellenében, 2 tartózkodás mellett kapott bizalmat a 150 fős törvényhozásban. A szavazás eredménye gyakorlatilag előre borítékolható volt, tekintve, hogy a Robert Fico vezette Smer, azSNS és a Híd alkotta hármas kormánykoalíció már a múlt héten bemutatta Andrej Kiska államfőnek azokat a képviselői aláírásokat, amelyekkel bizonyították, hogy az akkor még alakulóban lévő kabinet bizalmat kap majd a törvényhozásban. Ennek ellenére két teljes napon át tartott a vita a korábbihoz képest érdemi változtatásokat nem tartalmazó kormányprogramról, de leginkább az ahhoz nem kötődő, az ellenzék által felhozott különböző bel- és külpolitikai témákról.

„Még két évig fogják erővel játszani ezt a színdarabot,

de őszintén remélem, hogy eljön az igazság pillanata ezután a két év után” – mondta Igor Matovič, az ellenzéki OĽaNO vezetője.

Peter Pellegrini miniszterelnök a hosszúra nyúlt vita végén elnézést kért annak színvonala miatt, majd kijelentette,

mindent meg fog tenni azért, hogy ne kerüljön a hatalom az ellenzéki képviselők kezébe, akik között adócsalók vagy épp a maffiával kapcsolatba hozható személyek vannak.

Míg az képviselők az ülésteremben tanácskoztak, mintegy ezer ember követelte a parlament előtt az előrehozott választásokat. A szervezőkkel Andrej Danko házelnök is találkozott, ám a közel kétórás tárgyalást követően sem jutottak közös nevezőre.

„A találkozóról azzal távoztunk, hogy a kormánykoalícióban nincs egyetértés arról, hogy előrehozott parlamenti választások legyenek. Ez azt jelenti, hogy előrehozott választásokat csak népszavazással lehet elérni. Ennek érdekében a Haragszom mozgalom indított petíciót. A mozgalmat nem mi szervezzük, de támogatni fogjuk, ahogyan tudjuk” – tájékoztatott Adam Bajo, a tüntetés egyik szervezője.

Közben az is körvonalazódni látszik, hogy

hónapokon belül visszatérhet az Európai Parlament küldöttsége Szlovákiába.

A képviselők hattagú csoportja márciusban látogatott az országba, hogy ellenőrizze a kormányválságot kiváltó Ján Kuciak újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának kivizsgálását. Az akkor megállapítottak szerint Szlovákiában nincs meg az állami intézményekbe vetett bizalom, az emberek tartanak a hiányos jogérvényesítéstől, és aggódnak a jól megírt, de a gyakorlatban nehézkesen működő törvények miatt.

Jávor Benedek, a zöldek magyarországi EP-képviselője azt javasolja, hogy a küldöttség térjen még vissza Szlovákiába. A képviselő az Európai Unió könyvvizsgáló hatóságát is megszólítaná, hogy ellenőrizzék az uniós agrártámogatások odaítélését, melyről a meggyilkolt újságíró is sokat cikkezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×