eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Újra szavaznak Németországban, most dől el minden

Újra szavaznak Németországban, most dől el minden

A német Szociáldemokrata Párt 463 ezer tagja ma kapja meg azt a kérdőívet, amely alapján véleményt nyilváníthat a hónap elején kidolgozott hárompárti koalíciós megállapodásról. A válaszokat március 2-ig kell visszajuttatni a párt berlini központjába.

A Szociáldemokrata Párt elnöksége és valamennyi vezetőségi tagja már napok óta pártgyűléseken igyekszik meggyőzni a tagságot arról, hogy a nagykoalíció feltámasztására adja le szavazatát. A kérdőívet egyszerűen fogalmazták meg, a 463 ezer szavazásra jogosult igennel vagy nemmel válaszolhat.

Postai úton kell március 2-ig visszaküldeni, ekkor megkezdődik a szavazatok kiértékelése egy külön erre a célra kidolgozott számítógépes rendszer segítségével. Ha a szociáldemokraták legalább 50 százaléka az elnökség, valamint a két keresztény párt vezetői között nemrég született kompromisszum mellett teszi le a garast, várhatóan már húsvétra hivatalba léphet Angela Merkel kancellár új kormánya.

Ezt azonban igencsak bizonytalanná teszi a Szociáldemokrata Párt ifjúsági tagozata, a Juso, amely nyíltan elveti a nagykoalíciót, és a tagozat elnöke, Kevin Kühnert az álláspontját nem csak a fiatal választók osztják.

Kühnert még a múlt hónapban tagtoborzásba kezdett, aminek köszönhetően csaknem 10 ezren léptek be a pártba, köztük – mint erről a legnagyobb példányszámú bulvárlap, a Bild is beszámolt –

egy Lima nevű kutya is,

amelyet alighanem vicces gazdája a felvételi lap szabályos kitöltésével emelt a tagok közé, és ezt a pártközpont hivatalosan vissza is igazolta.

A kedden kezdődő szavazáson minden 14. életévét betöltött szociáldemokrata párttag részt vehet, függetlenül attól, hogy rendelkezik-e német állampolgársággal. Ezzel a lakosság többsége nemigen ért egyet, és feltehetően ez is szerepet játszik abban, hogy

a párt támogatottsága folyamatosan csökken,

és népszerűsége immár elmarad az AfD, az Alternatíva Németország számára elnevezésű jobboldali párt mögött. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×