eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Egy sokkoló erőszakos cselekmény tette különösen feszültté a kampányt

Egy sokkoló erőszakos cselekmény tette különösen feszültté a kampányt

Bár a volt miniszterelnök vetette fel a migránsok tömeges kitelepítését, ellenfelei szerint Silvio Berlusconi felelős az Olaszországot sújtó bevándorlási válságért. A közelgő olasz parlamenti választások előtt egyre intenzívebb a politikai sárdobálás.

Március 4-én tartják az olasz parlamenti választásokat, és egy sokkoló erőszakos cselekmény különösen feszültté tette a kampányt: a hétvégén egy neonáci érzelmű olasz férfi rálőtt és megsebesített hat afrikai bevándorlót. Az előzmény az volt, hogy letartóztattak egy nigériai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy meggyilkolt egy helyi fiatalt.

A 80-as éveiben járó volt miniszterelnök, Silvio Berlusconi és pártszövetsége azzal próbál visszakerülni a hatalomba, hogy az illegális bevándorlók tömeges hazaküldését ígérte.

Felmérések szerint Berlusconi és az Olaszország Testvérei Liga nevű radikális jobboldali mozgalom nyeri majd a választásokat, bár valószínűleg nem szereznek abszolút többséget.

A volt kormányfő és médiacézár, aki kormányzása idején korrupciós és szexbotrányokba keveredett, „őrültnek” nevezte a neonáci támadót, de arról is beszélt, hogy az „illegális bevándorlók egy robbanásra kész, szociális időzített bombát alkotnak”. A bevándorlók „ügyeskednek és bűnözésből élnek” és ha Berlusconi és szövetségesei nyerik meg a választásokat, akkor nagy tömegben hazaküldik őket – mondta.

Ami számára kínos, az az, hogy a fegyveres, Luca Traini, akinek otthonában megtalálták Hitler Mein Kampfjának egyik kiadását, a Liga színeiben indult tavaly egy helyhatósági választáson. Traini még egy neonáci jelképet is tetováltatott a szemöldöke fölé.

Berlusoconi azt ígérte: ha együtt kormányra lépnek, akkor „mérsékelni” fogja a Liga viselkedését,

de az utóbbi napokban úgy tűnik, még inkább feléjük nyit, hogy biztosítsa a szavazatokat. Hétfőn például arra sürgette az olaszokat: jelentsék a rendőröknek, ha tudják, hol tartózkodnak migránsok.

Az utóbbi négy évben 625 ezer illegális bevándorló – nagy tömegük gazdasági menekült - érkezett hajókkal Líbiából – azt követően, hogy más nyugati országok, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország vezetésével 2011-ben megdöntötték az autoriter Moammer Kadhafi ezredes hatalmát.

A migráns-válságért sokan a kormányzó balközép Demokrata Pártot vádolják, ők és mások viszont Berlusconit teszik felelőssé. A párt vezére, Matteo Renzi szerint „ha Olaszországba jönnek a migránsok, az azért van, mert valaki háborúba ment Líbiával szemben és akkor Berlusconi volt a miniszterelnök”. Hozzátette: azért ragadtak Olaszországban, mert Berlusconi 2003-ban aláírta az EU bevándorlási paktumát.

Közben az utóbbi években látványosan előretört és a teljes hagyományos politikai elittel szembehelyezkedő, gyakran populista 5 Csillag mozgalom is nekiment a volt miniszterelnöknek.

„Aggasztó az egész ország számára, amikor valaki 81 éves korában elkezdi elveszíteni az emlékezőtehetségét. Berlusconi felelős a szociális időzített bombáért, ő és a balközép” – mondta az 5 Csillag vezére, Luigi Di Maio.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×