eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Messze van még az új Merkel-kormány megalakulása

Messze van még az új Merkel-kormány megalakulása

Berlinben az államfőnél történt megbeszélés óta szerda este találkozott először a Szociáldemokrata Párt (SPD) élén álló Martin Schulz, a Keresztényszociális Uniót (CSU) vezető Horst Seehofer, valamint a Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnöke, Angela Merkel, hogy személyesen vitassa meg egy nagy-koalició létrehozását. A felek elhatározták, hogy a szerda esti tárgyalásról csak szűkszavú közleményt adnak ki.

A megbeszélésen Merkel nem említette a menekültáradat kordabántartását, illetve Schulz sem hozta szóba, hogy a szociáldemokraták ragaszkodnának a betegbiztosítási rendszer átalakításához.

Kiszivárgott az is, hogy Merkel továbbra is ellenzi a kisebbségi kormány megalakítását, csakúgy mint az SPD által javasolt, úgynevezett kooperációs koalíciót is, aminek értelmében az új kormányba mind a három párt delegálna minisztereket, de vitás kérdésekben a törvényhozás többségi alapon döntene. 

Messze van még az új Merkel-kormány megalakulása

Pénteken döntenek a szociáldemokraták arról, hogy akarják-e folytatni a koalíciós tárgyalásokat, továbbá ezzel egy időben a CSU is kongresszust tart Nürnbergben, ahol nemcsak az eddigi tárgyalások eredményét akarják kiértékelni, hanem a párt élén álló Horst Seehofer utódlása is szóba kerül. Ugyanis Seehofer a jövő őszre esedékes tartományi választások előtt az eddigi bajor pénzügyiminiszternek, Markus Södernek fogja át adni a miniszterelnöki tisztséget. Ezért a szocialisták kétségüket fejezték ki, hogy Horst Seehofe rendelkezik-e még elegendő tekintéllyel a pártjának képviseletére az esetleges koalíciós tárgyalásokon.

Ha pénteken az SPD elnöksége amellett dönt, hogy folytatnák a tárgyalásokat, akkor leghamarabb januárban lehetne a következő csúcsszintű ülést megtartani. Ezt követően Schulz pártjának rendkívüli kongresszusán mondhatnák ki a végső döntést arról, hogy leüljenek-e a többi párttal a miniszteri tárcák elosztása ügyében.

Megfigyelők szerint a

a leghamarabb csak márciusban alakulhat meg az új kormány Berlinben,

így addig Merkel, mint ügyvezető kormányfő nem léphet fel a parlamenti többség nevében, következtetésképen a francia államfővel, Emmanuel Macronnal sem tudja folytatni az uniót érintő kérdésekben való együttműködést

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör évezredei: így nézett ki a történelem habos oldala

A sör első felbukkanásai jeleiről, a sör és a bor „állandóságának” különbözőségéről, Európa legfontosabb sörfőző területeiről, az első magyarországi sörfőzdék születéséről, sőt még Luther Márton a sörhöz fűződő kapcsolatáról is beszélt Katona Csaba történész az InfoRádió Aréna című műsorában. Tisztázta azt is, van-e valós történelmi alapja annak a szokásnak, hogy a magyarok nem koccintanak sörrel.

Sok magyar iskolás most kap laptopot

Folytatódik az ingyenes iskolai laptopprogram az ötödik, kilencedik évfolyamon és a hatosztályos gimnáziumokban a hetedik évfolyamon. Az igényléshez csupán regisztráció szükséges - közölte a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×