eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Ezt tudnia kell, ha Németországban autózik!

Ezt tudnia kell, ha Németországban autózik!

A tél beköszönte minden évben átmeneti zűrzavarral jár, ugyanis sokan az előrejelzés ellenére sem készülnek fel a havazással járó forgalmi nehézségekre és csak akkor igyekeznek lecserélni autójuk nyári gumiját, amikor már csúszóssá váltak a közutak. Németországban idén új, szigorított, téli közlekedési rendszabályok léptek életbe.

A múlt hét elején, amikor még a vénasszonyok nyara utolsó napjait élvezhettük, még könnyen lehetett kerékcserére időpontot kapni. A napokban azonban már a bajor rádió egyik fő témája az volt, hogy a havazás beálltával mennyi a várakozási idő a gumiszervizekben a törvényileg előírt téli abroncsok beszerzésére, illetve felszerelésére. Sokan otthon, legtöbbször a pincéikben tartják téli kerekeiket és maguk gondoskodnak a cseréről, tudva, hogy komoly büntetéssel kell számolniok azoknak, akik télen is nyári gumival közlekednek.

Külföldieket is büntetnek

A német autóklub, az ADAC pontos tájékoztatást nyújt azokról a rendelkezésekről, amelyek ősszel léptek életbe a közforgalom biztonságának javítására. Míg azonban valamennyi autósra vonatkozik a téligumi-kötelezettség, a motorkerékpárok esetében a rendelkezés kivételt tesz, ugyanis abból indul ki, hogy hóban motorosok aligha indulnak útnak. A szabály azonban nem tesz különbséget német és külföldi autósok között, következésképpen valamennyi idelátogatóra, aki nyári abronccsal közlekedik Németországban, szintén borsos büntetés vár. Baleset esetén ráadásul a biztosító intézet is csak korlátozott mértékben teljesíti esetleges anyagi követeléseket.

Az intézkedés a bérelt gépkocsikra is vonatkozik.

A bérlőt terheli a felelősség, hogy megbizonyosodjon a kocsi télre történt felkészítéséről.

Gondoskodnak, hogy ne legyen elakadás

Azonban a törvény nemcsak az autósokkal szemben lép fel immár szigorított kötelezettségekkel, hanem a köztisztasági intézmények révén gondoskodik arról is, hogy hóban, fagyban se akadjon el a közlekedés, ezért már most jelentős mennyiségű homokot és sót halmoztak fel a csúszóssá váló utak biztonságosabb használatára. A településeken belül a helyi hatóságok feladata az utak járhatóságának reggel 6 és este 10 óra közti szavatolása, míg az autópályákat, valamint a városokat, illetve községeket összekötő főforgalmi utakon a tartományi kormányokra hárul a felelősség a hó eltakarítása, illetve a tükörjég mielőbbi felszámolása miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×