eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Új bunkereket építenek a kínaiak

Új bunkereket építenek a kínaiak

Kína lehetséges válságra készül az észak-koreai határon és ezért megerősíti a védelmet és új bunkereket épít. Bár Pekinget tartják az észak-koreaiak legközelebbi szövetségesének, a kínaiak erősen védik a határt az esetleges menekültektől is tartva.

Kína annyira komolyan veszi az észak-koreai határon kialakuló potenciális válságot, hogy megerősíti a védelmet, új határőr dandárt hozott létre és bunkereket épít a polgári lakosság számára. Peking már az észak-koreaiak első, 2006-os atomtesztje óta erősíti az 1400 kilométer hosszú közös határ védelmét, ahol kerítést épített és fokozta a járőrözést.

A Wall Street Journal emellett arra utalt, hogy Peking növelte a katonai alakulatok számát is az észak-keleti régióban – ezt katonai- és kormányzati oldalakra valamint kínai és nemzetközi szakértőkre hivatkozva írta.

A CNN szerint Kína éles tüzérségi és helikopteres gyakorlatokat is tartott a térségben nemrég. Kommentátorok megjegyzik, hogy

Kínában gőzerővel folyik a hadsereg átszervezése és modernizálása.

Peking ugyanakkor többször is közölte, hogy az észak-koreai problémát nem lehet fegyveres úton megoldani. A kínai védelmi minisztérium szóvivője például hétfőn sem volt hajlandó válaszolni a szerinte „hipotetikus” kérdésre, hogy mit tenne a kínai hadsereg, ha konfliktus robbanna ki a Koreai-félszigeten.

Észak-Korea összeomlása ugyanis azt jelentené, hogy a határain katonai erőt felvonultató két nagyhatalom – az egyik oldalon Kína, a másik oldalon a Dél-Koreában jelenlévő Egyesült Államok – vonulna be valószínűleg az országba. A kínaiak ezt ugyanúgy szeretnék elkerülni, mint a határon át meginduló potenciális menekültáradatot. Arra számítanak, hogy a lehetséges konfliktus nyomán több százezer vagy akár millió menekülő indulna meg Kína észak-keleti része felé. Ellátásuk olyan költségeket hozna magával, amelyet Peking nem akar vállalni.

Az amerikaiak közben egy másik forgatókönyvre készülnek: eszerint

háború esetén az észak-koreaiak nagyon gyors inváziót indítanának és a fővárost, Szöult elkerülve megpróbálnák gyorsan megszállni Dél-Korea nagy részét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

Kiss Róbert Richard: csak az tiltakozik a turisták áradata ellen, aki nem profitál belőle

A turizmus nem szociális jog, így joggal szednek belépődíjat az utazók kedvenc célpontjai – mondta Kiss Róbert Richard, de a turisztikai szakértő arra is emlékeztetett, hogy ezek a látványosságok eddig is a bevételük nagy részét éppen a pokolba kívánt látogatóktól szerezték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×