eur:
397.27
usd:
356.55
bux:
0
2024. október 1. kedd Malvin
Magyarország lemaradhat a gyorsvonatról

Magyarország lemaradhat a gyorsvonatról

Szétzilálná a többsebességes Európa a visegrádi négyeket: van, aki a gyorsvonatra kerülne, és van, aki lemaradna róla. De mi vezetne a lemaradáshoz?

A többsebességes Európa gondolata, amely a Brexit utáni Európai Unió egyik lehetséges forgatókönyve, szétzilálná a visegrádi négyeket – vélekedett Ivan Gašparovič volt szlovák államfő a visegrádi országok parlamentjei európai ügyekért felelős bizottságainak pozsonyi találkozóján.

Ivan Gašparovič, Szlovákia előző köztársasági elnöke a politikától visszavonultan él, a pozsonyi találkozón meghívott vendégként mondta el a véleményét. Az exelnök szerint a visegrádi négyek olyan államcsoport, amelyet tiszteletben tartanak az unióban a nézetek kialakítása és a kérdések felvetése során. Azt azonban hozzátette, hogy „a többsebességes Európai Unió kérdése olyan témakört feszeget, amely szétzilálná a V4-ek közti egységet.

„Szlovákiában az euró a fizetőeszköz, ezért feltételezhető, hogy mi a gyorsvonaton kapunk helyet, de úgy véljük, hogy a V4 többi tagországának sem a személyvonaton kellene utaznia.

Meg kell találnunk annak a módját, hogy ők is helyet kapjanak a gyorsvonaton”

– tett hozzá Ivan Gašparovič.

Az Egyesült Királyság uniós kiválásával kapcsolatban megjegyezte, hogy Nagy-Britanniát már senki nem tudja bent tartani az unióban, ezért a tagállamok kénytelenek lesznek megbékélni ezzel a helyzettel.

Luboš Blaha, a szlovák parlament európai ügyekért felelős bizottságának elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Unió egyes régebbi tagjai szerinte paternalista hozzáállást tanúsítanak a közép-európai tagországokkal szemben. „Úgy viselkednek, mintha ezek az országok amolyan kitartottjai lennének a nyugatnak, mint az a feleség, akit a férje tart el, s ezért otthon mindent szó nélkül teljesítenie kell, mert ha ellenkezni mer, akkor a férj megvonja tőle a kosztpénzt” – fogalmazta meg bírálatát a szlovák politikus.

Izabella Kloc, a lengyel törvényhozás európai ügyekért felelős bizottságának elnöke ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a V4 tagországainak nemet kell mondaniuk egyes uniós tagországok diktatórikus viselkedésére, és el kell utasítaniuk a protekcionizmust. „Benn akarunk maradni az EU-ban, de olyan EU-ban akarunk maradni, amelyben a kölcsönösség elve érvényesül, egy olyan EU-ban, amelyben a legkisebb tag problémáival is foglalkozni fognak” – fogalmazott Izabella Kloc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×