eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Trump megkapta Pekingtől, amit hiába kért Bush és Obama

Trump megkapta Pekingtől, amit hiába kért Bush és Obama

Donald Trump elzárkózásra utaló szólamai és heves Kína-kritikája ellenére most kereskedelmi egyezményt kötött a két ország. Eszerint növekedni fog majd az élelmiszeripari árucsere, illetve bejuthatnak az amerikai pénzügyi cégek és a cseppfolyósított földgáz Kínába.

Kína végre megnyitja határait az amerikai marhahús előtt, míg a kínai hőkezelt baromfihús hamarosan bejuthat az amerikai piacra.

Emellett az Egyesült Államok engedélyezi, hogy cégei LNG gázt szállítsanak Kínába és lebontanak sok korlátozást, amely eddig fékezte a mezőgazdasági és energetikai cégek export tevékenységét és az amerikai pénzügyi cégek kínai jelenlétét – erről állapodott meg Washington és Peking egy nagyszabású kereskedelmi egyezményben.

Trump megkapta Pekingtől, amit hiába kért Bush és Obama

Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter „herkulesi erőfeszítés” eredményének nevezte a megállapodást, amelyet rekordidő alatt hoztak tető alá.

„Ez több, mint amit eddig elértünk az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok történetében. Általában a kereskedelmi tárgyalások éveken át és nem tíz napig tartanak”

– mondta riportereknek.

Kommentátorok azonban figyelmeztetnek: bár az alku sok olyan kérdésre választ ad, ami miatt eddig amerikai cégek panaszkodtak, kérdés, hogy a gyakorlatban Kína mennyire engedi majd meg, hogy az amerikaiak többet exportáljanak az országba.

Fontos, hogy a valóság egybeessen a retorikával és az ígéretekkel

– jegyezte meg Scott Mulhauser, a pekingi amerikai nagykövetség volt kabinetfőnöke.

Donald Trump elnök korábban élesen bírálta Kínát, amiért az masszív, 310 milliárd dolláros kereskedelmi többletet halmozott fel Amerikával szemben. Ez többmillió amerikai állásba került – állította. Beiktatása után azonban floridai birtokán fogadta Hszi csin-Ping kínai elnököt, és a bírálatok helyett inkább méltatta vendégét.

Az új egyezmény értelmében a kínaiak amerikai cseppfolyósított gázt vásárolhatnak, és a washingtoni Energiaügyi Minisztérium már jóvá is hagyta az első, 19 milliárd köbméteres ügyletet.

Mindez jól jön Kínának, amely szeretné csökkenteni a kőszéntől való függőségét és visszafogni a légszennyezést.

Trumpnak azt is sikerült elérnie, amit a korábbi Obama és Bush-kormányzatoknak nem: azt, hogy Kína oldja fel az amerikai marhahúsexportra 2003-ban, egy akkori kergemarha-kór miatt kivetett tilalmat.

Az egyezmény értelmében elektronikus fizetési lehetőségeket ajánló amerikai cégek jutnak be a kínai és kínai bankok jutnak be az amerikai piacra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×