eur:
393.15
usd:
363.62
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Kazah, üzbég vagy kirgiz lehet az isztambuli merénylő

Egy közép-ázsiai állampolgárságú családapa rendezett vérengzést újévkor egy isztambuli szórakozóhelyen a török hatóságok szerint. Kedd reggel még nem hozták nyilvánosságra a feltételezett elkövető személyazonosságát. A 39 halottat követelő vérengzést az Iszlám Állam vállalta magára.

A török hatóságok már több mint 10 embert tartóztattak le a Reina nightclubban történt újévi vérengzés után. Bár a feltételezett elkövetőről készült képeket és videókat közzétették, kedd reggel még nem volt ismert, hogy ki is lehet ő.

A török média azonban úgy értesült, hogy a 39 embert meggyilkoló és több mint 60 embert megsebesítő lövöldöző közép-ázsiai származású, kazah, üzbég vagy kirgiz állampolgár.

Jelentések szerint családjával – így gyerekeivel – együtt utazott Törökországba, hogy elterelje magáról a gyanút.

Több török médium is megjegyezte, hogy a támadás módszere hasonló a tavaly június végi reptéri vérengzéshez, amelyet az Iszlám Államnak hűséget esküdő közép-ázsiaiak követtek el az isztambuli Atatürk nemzetközi reptéren.

Miközben az első áldozatokat már eltemették, szemtanúk elmondták, hogy a gyilkos legalább négy tárat kiürített, miközben a földön fekvő sebesült áldozatokat is közvetlen közelről agyonlőtt.

A halottak között több külföldi, köztük libanoni, izraeli, szaúdi állampolgár volt.

Néhány túlélő elmondta, hogy a zsebeikben lévő tárgyak, mobiltelefonjuk vagy útlevelük mentette meg őket, mert elakadtak bennük a lövedékek.

A támadást az Iszlám Állam vállalta magára, amely „eretnek ünnepnek” nevezte a szilvesztert. Egy nappal a vérengzés előtt egy a terrorszervezettel szimpatizáló csoport arra szólított fel, hogy magányos elkövetők támadjanak meg ünneplőket és diszkókat.

Közben a kirgiz külügyminisztérium közölte: vizsgálatot indítanak, hogy kiderítsék, kirgiz állampolgár volt-e a még mindig körözött gyilkos.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×