eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Trump folytatná az FBI-vizsgálatot

Jó hírt kapott Hillary Clinton az amerikai elnökválasztás finisében: az FBI szerint a volt külügyminiszter nemrég megtalált emailjei alapján nem követett el törvénysértést. A szoros versenyben ellenfele, Donald Trump viszont azt mondta: „megbundázták” az amerikai választási rendszert, arra utalva: nem fogadja el Clinton esetleges győzelmét.

Közeleg a vég, legalábbis a súlyosan megosztó és nemzetközi feszültséget is keltő amerikai elnökválasztási kampány vége, és ennek sokan örülnek a tengerentúlon és a tengeren innen.

A finis előtt ismét lendületbe jött a demokrata jelölt, Hillary Clinton azután, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI közölte: nem vádolják törvénysértéssel nemrég fellelt új emailjei nyomán. Friss felmérések szerint Clinton – országos szinten – öt százalékkal előzi meg riválisát.

A Trump-kampány eddig az FBI-vizsgálatot kihasználva csalással és hazudozással vádolta, mivel hivatalos email-levelezését is magánszerverén keresztül bonyolította, és sokáig nem volt hajlandó a nyilvánosság elé tárni az üzenetek tartalmát.

A legutóbbi FBI-nyomozás időzítése viszont olyan fényben tüntette fel az ügynökséget, hogy az Trump oldalára állt. Az FBI így a mostani bejelentéssel esetleg azt is bizonyítani próbálja, hogy nem támogatja egyik jelöltet sem.

Többmillió amerikai azonban postai úton már leadta szavazatát, így az email-saga újabb fejezete már nem befolyásolja választásukat.

Aki még nem voksolt, és ingadozó, az viszont még meggondolhatja magát. A Clinton-stáb abban reménykedik, hogy az elődje, Barack Obama által sikeresen mozgósított afroamerikai közösség is végül mellé áll, annak ellenére, hogy az amerikai feketék korántsem lelkes Clinton-támogatók.

Közben az FBI-nak a demokrata szenátort tisztázó nyilatkozata ellenére a republikánusok nem hagytak fel a támadásokkal. „Egyszerűen azt hiszi, hogy a törvény felett áll és a saját szabályai szerint játszhat. Azzal, hogy magán email-szervert használt, veszélybe sodorta a nemzetbiztonságot” – mondta Paul Ryan, a kongresszus elnöke. Figyelemreméltó, hogy Ryan – mint a republikánus pártelit sok más tagja - nyilvánosan elhatárolódott Donald Trumptól, a jelölt botrányos kijelentései miatt. Most mégis olyan nyilatkozatot tett, amivel Trumpot támogatta.

Maga a milliárdos üzletember azt mondta, hogy az FBI-vizsgálat mindenképp folytatódik majd, mert „az egyszerű FBI-ügynökök nem fogják hagyni, hogy büntetlenül megússza szörnyű bűntetteit”. Clinton közben vasárnapi kampányfellépésein nem tért ki az FBI-vizsgálatra.

A BBC-nek nyilatkozó republikánus közvélemény-kutató, Frank Wilson közben azt mondta: Trump olyan megosztó nyelvezetet hozott a közbeszédbe, amit nem szabad a politikában használni. Clintont viszont sokan hamisnak és hiteltelennek látják, akiben nincs empátia és nem akar párbeszédet a másik oldallal.

A választáson Trump és Clinton mellett két független jelöltre is voksolhat Amerika, kérdés, hogy a rájuk leadott protestszavazat számottevőbb lesz-e, mint a korábbi választások idején.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×