eur:
394.7
usd:
366.04
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Hogyan reagálnak a piacok az elnökválasztás eredményére?

Hogyan reagálnak a piacok az elnökválasztás eredményére?

Elemzők szerint Donald Trump esetleges győzelme az amerikai elnökválasztáson 20 százalékos értékvesztést okozhat a részvényárfolyamokban, míg Hillary Clinton megválasztása esetén az árfolyamok szinten maradnának.

A nemzetközi piacok Clinton-győzelemre számítanak az amerikai elnökválasztáson. Elemzők szerint ugyanakkor előfordulhat, hogy a szoros eredmény miatt elhúzódik a győztes megnevezése.

És persze lehetőség az is, hogy miként a júniusi Brexit-voks idején, a pénzvilág most sem látja előre a kimenetelt. A britek sokkoló eredménnyel zárult szavazása után a Standard&Poor's 500-as index 5 százalékot vesztett értékéből, mielőtt visszatért volna a korábbi szintre.

A Hillary Clinton és Donald Trump közötti szoros verseny miatt a hét elején az S&P 500 kilenc napon át veszített értékéből, amire 1980 óta nem volt példa. Hétfőn viszont jelentős emelkedéssel indította a napot, miután kiderült, hogy az FBI nem szorgalmaz vádemelést Hillary Clinton ellen.

Jól teljesített a mexikói peso is, amelynek árfolyamát befolyásolja Donald Trump törekvése, hogy felszámolja az ország és Amerika közötti szabadkereskedelmi megállapodást. A mexikói valuta több mint két százalékkal erősödött.

A nagy bankok közül a JPMorgannél azt jósolják, hogy a Clinton-győzelem az index 3 százalékos emelkedését hozhatja, és hasonló módon reagálhatnak az európai és feltörekvő piaci papírok is. A banknál azt mondták: valószínűbb Clinton győzelme, mint Trumpé.

A New York-i szenátor sikerére számít a Goldman Sachs befektetési bank is, igaz, hozzátéve, hogy a szenátusi választásokon patthelyzet alakulhat ki a két nagy párt között.

A Barclays egyenesen 11-13 százalékos zuhanást jósol a fő amerikai tőzsdeindexnek egy Trump-győzelem esetére, de Clinton megválasztása 2-3 százalékkal megnövelné az index értékét.

A Citibank elemzője viszont úgy vélte: függetlenül attól, ki nyer, jól fognak teljesíteni az energia- és pénzügyi cégek papírjai és a technológiai részvények. A Trump-siker feljebb tornászná a nyersanyag- és ingatlanpiaci papírok árfolyamait.

„A legrosszabb kimenetel az, ha nincs eredmény kedden” – mondta a BMO Capital Markets nevű cég vezető befektetési tanácsadója.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×