eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Putyin javítana az EU-val fenntartott kapcsolatán

A Kreml Szlovákia soros uniós elnöksége alatt szeretne javítani az Európai Unióval tartott kapcsolatán” – nyilatkozta csütörtök este Vlagyimir Putyin orosz elnök Robert Fico szlovák miniszterelnöknek Moszkvában. A találkozón szóba került az Északi Áramlat 2 gázvezeték jövője is. A projekt sorsa továbbra is homályos.

A szlovák miniszterelnök az orosz fővárosban tartott kétoldalú találkozó során arra is kihasználta az alkalmat, hogy támogatást szerezzen Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter ENSZ-főtitkárrá való megválasztásához. „Újra elmondtuk, amit már többször kijelentettünk. Szeretnénk, ha betartanák azt a szabályt, hogy az ENSZ új főtitkárát Közép- vagy Kelet-Európából válasszák, Szlovákia pedig kiváló jelöltet ajánl fel erre a posztra“ – mondta Robert Fico.

 A Szlovákia és Oroszország közötti tárgyalásokon a két ország közti kereskedelem csökkenéséről is szó esett, amelyet az Oroszországra kirótt uniós szankciók idéztek elő.

A kölcsönös gazdasági kapcsolatokat mindkét vezető egy sürgős szlovák-orosz kormányközi bizottság összehívásával keltené újra, amelyet már 2017 januárjában megtarthatnak.

„Együttműködünk önökkel, mint az unió soros elnökével. Szeretnénk javítani a kereskedelmi kapcsolatok helyzetén. Az Európai Unió és Oroszország közötti kereskedelmi forgalom a felére csökkent“ – nyilatkozta az orosz elnök.

Pozsony számára különösen fontos az is, hogy mi lesz a további sorsa a tervezett Nord Stream 2 gázvezetéknek, amely gazdaságilag nem lenne előnyös Szlovákia szempontjából, mivel elkerülné az országot. A gázvezetékkel kapcsolatos valós döntés Németország és Oroszország kezében van.

Robert Fico szerint országa évi 800 millió eurót veszítene, amennyiben megszűnne az orosz gáz Szlovákián áthaladó szállítása. „Ha az Észak Áramlat 2 nem készül el, akkor a Szlovákián keresztüli szállítási kapacitás változatlan marad. Ha mégis elkészül, akkor érdekel, hogy ezt a kapacitást a jövőben miképp használjuk ki” – vetette fel Fico. Kérdéses továbbá az is, hogy a gázvezeték megépülése anyagilag jövedelmező lenne-e a beruházók számára.

 Putyin és Fico megállapodást kötöttek, hogy a tudományos élet területén is fenntartják az együttműködést. Moszkva megígérte, hogy ösztöndíjakat nyújt a szlovák atomfizikusoknak, és folytatódni fog a hallgatók csereprogramja is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×