eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A brit sport tündöklő vasárnapja

Hat aranyérem egyetlen vasárnapon. A brit sport aranyérem-esővel zárta a riói olimpia első hetét,  az éremtáblázaton felkerült a második helyre, megelőzte Kínát is. Ráadásul ez a hét még ígér aranyakat a briteknek. A kommentátorok nem győzik hangsúlyozni, hogy a siker jelentős részben annak a komoly anyagi ráfordításnak köszönhető, aminek a fedezete a szerencsejáték jövedelméből folyt be a sportszövetségek kasszájába.

Végül a hatodik arany is bejött a briteknek az első riói hetet záró vasárnapon, Andy Murray nagy csatában verte meg az argentin Juan Martin Del Potro-t, és ezzel 2012 után ismét ő lett a tenisz olimpiai bajnoka. Elvégre a tenisz angol eredetű sport, csakúgy, mint a golf, amelyben a brit Justin Rose diadalmaskodott. Persze, a golf nem világszerte széles körben elterjedt sportág, 1904 óta nem is szerepelt az olimpiák műsorán.

De vasárnap nyertek a britek aranyakat atlétikában, tornában, vitorlázásban, kerékpározásban is. A torna-versenyek során az esélyes Louis Smith csak második lett lovon, csapattársa, a két aranyat nyert Max Whitlock mögött. Az eredményhirdetéskor könnyeivel küzdött a dobogó második fokán, és úgy tűnt, hogy elvesztett olimpiai bajnokságát siratja. De, mint utóbb elmondta, azért sírt, mert arra gondolt, hogy mennyi áldozatot hozott az édesanyja azért, hogy ő idáig eljuthasson.

A szigetország sportkedvelői természetesen örömmámorban úsznak a Rióból érkezett vasárnapi hírek után. Annak is örülnek, hogy a már közismert élsportoló-arcok mellett fiatal, új arcok tűntek fel a győzelmi emelvényen. Tornában angol például eddig még soha nem nyert aranyat. De micsoda izgalom kísérte a már nagynevű Mo Farah tízezres futását. A tolongásban elesett, lemaradt, felkelt, behozta a tetemes hátrányát, és győzött.

És a második hét újabb aranyakat hozhat a briteknek, például taekwondóban vagy lovaglásban, de vigyázni kell az angolokra kajakban is.Jellemző, hogy érmeiket a britek most tizenhárom különböző sportágban nyerték, melyek között persze voltak olyan specialistások, mint a szinkron műugrás.

A brit sport fellendülése, beleértve az élsportot, nagyban köszönhető annak, hogy a hetenkénti milliárdos lottóbevétel java részét a sport támogatására fordítják.

Mint a Daily Telegraph kommentátora rámutat: így érhető el, hogy a sport minden ága ne csak a középosztály, hanem valamennyi társadalmi réteg egészséges időtöltése, a rátermettek számára pedig, versenysportként, diadalok, nemzetközi sikerek forrása lehessen.

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×