eur:
392.91
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Megosztják a fedőcégekről szóló információt a nagy EU-tagállamok

Közös erővel sújt le az adóelkerülő alapokra és cégekre öt nagy EU-tagállam. Erről a Panama-papírok okozta botrány miatt összehívott rendkívüli konferencián állapodtak meg.

Nem világos, hogy Nagy-Britannia bent marad-e az EU-ban, de azzal nincs gondja, hogy az adóelkerülés elleni fellépés során együttműködjön európai partnereivel.

A britek a németekkel, franciákkal, olaszokkal és a spanyolokkal állapodtak meg arról, hogy információkat osztanak meg egymással az adóelkerülők lefülelésére.

Brit pénzügyminisztériumi illetékesek azt mondták a BBC-nek: ezentúl nehezebb lesz a cégeknek és a gazdag magánszemélyeknek a megfelelő adó megfizetése nélkül üzletelni.

Az öt nagy úniós állam automatikusan értesíti a többeieket az adóparadicsomokban bejegyezett fedőcégek valódi tulajdonosairól.

Az ötök most a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20-as csoport többi tagállamát próbálják rávenni, hogy kövessék őket.

Erre kevés az esély, mert nehéz elképzelni, hogy az amerikai, kínai vagy szaúdi hatóságok egymással és a többiekkel cserélnének adatokat.

A brit kormány már közölte, hogy publikussá teszi a fedőcégek valódi tulajdonosairól készült listát.

A lépés 10 nappal követi az úgynevezett „Panama-papírok” kiszivárogtatását. A többmillió dokumentumból kiderül, hogyan használnak nagy cégek és gazdag magánszemélyek nehezen lenyomozható cégeket az adóelkerülésre.

Előzőleg 28 ország adónyomozói találkoztak Párizsban, hogy példátlan méretű vizsgálatot indítsanak az offshore adóparadicsomok kérdésében.

Chris Jordan, az ausztrál adóhivatal vezetője azt mondta: „agresszíven mennek utána az adójukat agresszív módon elrejtőknek”.

„Egy sor ország rendelkezik adatok darabjaival, ami nagyon hasznos, most viszont azt kell megértenünk, kinél mi van, hogyan egységesíthetjük az információt és hogyan lépjünk fel közösen” - mondta az adóelkerülés elleni konferencián felszólaló ausztrál adófőnök.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×