eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

A maffiafőnök szerint Berlusconi nagyon megbízható volt

Olaszországban őrizetben várja tárgyalását a maffia második számú vezetője. A hatóságok azt követően fogták el a férfit, hogy Silvio Berlusconi miniszterelnököt megvádolták azzal: kapcsolatokat tart fenn a maffiával.

Ránézésre nehéz elhinni, hogy Gianni Nicchi lenne a hírhedt olasz bűnszövetkezet második számú vezetője. A mindössze 28 éves férfit a szicíliai Palermóban vették őrizetbe, hírügynökségek szerint egy olyan lakásban, amely néhány száz méterre van a városi bíróságtól - mindez azt jelképezi, hogy az igazságszolgáltatás mennyire tehetetlen volt az elmúlt évtizedek során.

Õrizetbe vették a harmadik számú maffiavezetőt, a 74 éves Gaetano Fidanzatit is, akit az észak-olaszországi Milánóban fogtak el.

Érdekes módon egy nappal azután csapott le a rendőrség, hogy egy volt maffiatag vallomásában azt mondta: Silvio Berlusconi miniszterelnök szövetségeseinek is közük van a szervezethez. A tanú volt főnöke szavaira utalt, aki szerint Berlusconi és Marcello Dell'Utri szenátor "annyira megbízható volt", hogy ennek köszönhetően mindent megkapott tőlük, amit akart. A segítség nyomán "az egész ország" a kezükbe került - mondta beosztottja szerint a Giuseppe Graviano maffiafőnök.

Úgy tűnt, Berlusconi nem is tagadta, hogy a letartóztatásoknak közük van ahhoz, hogy maffiakapcsolatokkal vádolták meg: "Ez a legjobb válasz azoknak a felelőtlen embereknek a rágalmaira, akik sárdobálással foglalkoznak" - mondta a miniszterelnök, aki határozottan tagadta az ellene felhozott vádakat, és azt mondta: kormánya tett a legtöbbet az utóbbi 20 évben a szervezett bűnözés elleni harcban.

Olaszország maffia-ügyekkel foglalkozó ügyésze szerint, ha ilyen ütemben fogják el a bűnözőket, akkor hamarosan a 30 körözött maffiafőnök rács mögött lesz.

A most letartóztatott második számú maffiavezér, Giani Nicchi apja is a szervezet tagja volt, és tavaly 18 év börtönre ítélték. Az ifjabb Nicchit két éve elítélték és azóta bujkált, hasonlóan a Milánóban elfogott Fidanzatihoz, aki hosszú időn át a palermói Cosa Nostra egyik főnöke volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×