eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

75 ezer dollár ér egy feldarabolt albínó teste

Több ezer embernek kell bujkálnia Kelet-Afrikában a bőrszíne miatt - írja jelentésében a Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold. Az a tévhit, hogy az albínók szervei csodás gyógyító erővel bírnak, ahhoz vezetett, hogy több tucat embert öltek meg idáig.

Kelet-Afrikában 75 ezer dollár ér egy feldarabolt albínó ember teste - derül ki a Vöröskereszt és Vörös Félhold jelentéséből, és emiatt a pigment betegséggel sújtottak az életüket féltik.

Még a szomszédjainál demokratikusabbnak tartott Kenyában is megjegyzéseket tesznek az albínókra és arra, hogy mennyi pénzt érnek. Tanzániában és Burundiban azonban az elmúlt két évben közel hatvan embert öltek meg azért, mert afrikai létükre fehér volt a bőrük, és ennek a tudatlanok valamilyen varázserőt tulajdonítottak.

A jelentés szerint 10 ezren bujkálhatnak. Októberben az úgynevezett "vadászok" megöltek és megcsonkítottak egy 10 éves fiút, és súlyosan megsebesítették az apját, aki meg akarta védeni.

Bőrszínűk miatt sok országban diszkriminálják vagy zaklatják őket, de az albínók testrészeire Tanzániában a legnagyobb a kereslet, ahol a gazdag vásárlók egyfajta talizmánnak használják azokat, hogy jó szerencsét és gazdagságot hozzanak.

Az albínó gyerekek számára további stigmát jelent, hogy kilencven százalékukat egyedül az anyjuk neveli, az apák ugyanis lelépnek, mert azzal vádolják a nőket, hogy fehérekkel folytattak viszonyt.

Egyes közösségekben retardáltnak tartják az albínókat, akik ezért gyakran nem járhatnak iskolába. Emiatt pedig csak egyszerűbb, a szabad ég alatt végzett munka jut nekik, ami miatt viszont ki vannak téve a bőrrák veszélyének.

A panaszok mellett az albínók azt mondják: a gyilkosságok és a fenyegetés miatt jobban odafigyelnek rájuk és így több szó esik helyzetükről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×