Infostart.hu
eur:
388.03
usd:
329.53
bux:
0
2025. december 27. szombat János
Nyitókép: Pixabay

Fontos információkat derített ki az ultrafeldolgozott húsokról egy új kutatás

Aggasztó összefüggéseket fedeztek fel amerikai kutatók az egészségtelen élelmiszerek és üdítők fogyasztása, valamint a különféle betegségek kockázata között.

Úgy tűnik, nincs olyan, hogy „biztonságos mennyiség” az ultrafeldolgozott húsokból, hívják fel a figyelmet táplálkozási szakértők, reagálva egy új tanulmányra - írja a hvg.hu. Utóbbi az ilyen élelmiszerekből álló étrend, valamint az olyan betegségek közötti kapcsolatra hívja fel a figyelmet, mint a rák, a 2-es típusú diabétesz, valamint a szívbetegségek megnövekedett kockázata.

A kutatók több mint 60 korábbi tanulmányt tekintettek át, melyek vizsgálták a kapcsolatot

  • a feldolgozott húsok,
  • a cukrozott üdítőitalok,
  • és a transzzsírsavak

fogyasztása, valamint a 2-es típusú cukorbetegség, a vastagbélrák, és az az ischaemiás szívproblémák között. A megállapításokat a Nature Medicine folyóiratban tették közzé.

„A feldolgozott húsok, a cukros üdítők és a transzzsírsavak fogyasztása még kis mennyiségben is összefüggésben áll a 2-es típusú diabétesz, az ischaemiás szívbetegség, valamint a vastagbélrák kialakulásának fokozott kockázatával” – hangsúlyozza Demewoz Haile, a tanulmány vezető szerzője, a seattle-i Institute for Health Metrics and Evaluation kutatótudósa.

Mint az adatokból kiderül: azok az emberek, akik napi szinten akár csak egy hot-dogot ettek a feldolgozott húsok viszonylatában, már 11 százalékkal nagyobb kockázatot mutattak a 2-es típusú diabétesz kialakulása terén.

A vastagbélrák kockázata pedig 7 százalékkal nőtt, szemben azokkal, akik ennyit sem ettek ilyen típusú élelmiszerből.

Napi körülbelül 3,5 deciliter cukros üdítő fogyasztása a cukorbetegség kockázatát 8, míg az ischaemiás szívbetegségét 2 százalékkal emelte meg. Talán nem meglepő, de a bevitt mennyiség növekedésével a kockázat mértéke is nőtt, tehát ez is sokat számít – de a feldolgozott húsok tekintetében pedig nincs „biztonságos mennyiség”, avagy kevés is lehet ártalmas.

Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy az elemzés alá esett tanulmányok mindegyike megfigyelésen alapult, tehát az adatok csak összefüggésekre mutattak rá az étkezési szokások, valamint a betegségek között. Azt ugyanakkor nem bizonyítják, hogy az emberek által fogyasztott élelmiszerek voltak a betegségek tényleges kiváltói.

Címlapról ajánljuk
Inváziós fajok támadása: durva következménye lesz, ha csak akkor cselekszünk, amikor már ég a ház

Inváziós fajok támadása: durva következménye lesz, ha csak akkor cselekszünk, amikor már ég a ház

Amikor egy idegen állat- vagy növényfaj megtelepszik Magyarországon, hajlamosak vagyunk csak ökológiai problémaként gondolni rá, pedig a számlát nem a természet, hanem a gazdaság fizeti. Fertő Imre, a Budapesti Corvinus Egyetem Fenntartható Fejlődés Intézetének professzora az InfoRádióban azt mondta, az igazi veszteség sokszor olyan „láthatatlan” tételekben rejlik, mint a romló vízminőség vagy az eltűnő fajok, ezért fontos a minél gyorsabb cselekvés, továbbá mérsékelni kell az okozott károkat, negatív hatásokat.

Donald Trumpnak „jól fog menni” az ukrán és az orosz elnökkel is

Mindkettejükkel találkozik az amerikai elnök, előbb Volodimir Zelenszkijjel vasárnap Floridában. Az előzetes egyeztetések már zajlanak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×