A napi 0,6 és 57 gramm közötti mennyiségű feldolgozott hús rendszeres fogyasztása legalább 11 százalékkal magasabb 2-es típusú cukorbetegség kockázattal járt együtt a fogyasztás nélküliekhez képest - olvasható az Egészségügyi szakirodalmi tallózó Facebook-csoportban. A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának relatív kockázatát napi 50 gramm bevitel esetén 1,30-ra becsülték a Nature friss tanulmányában.
A napi 0,78 és 55 gramm közötti feldolgozott hús fogyasztás a vastagbélrák átlagos kockázatának 7 százalékkal magasabb értékével járt együtt. A vastagbélrák relatív kockázatát napi 50 gramm bevitel esetén 1,26-ra becsülték. Az ischaemiás (vérellátás hiánya) szívbetegség relatív kockázatát napi 50 gramm bevitel esetén 1,15-re becsülték.
A cukrozott italok napi 1,5 és 390 gramm közötti fogyasztása legalább 8 százalékkal magasabb átlagos 2-es típusú cukorbetegség kockázatával járt együtt a kutatás szerint.








