Sokan tisztában vagyunk azzal, hogy az elhízás komoly kockázatokkal jár az egészségünkre, de a szív körüli zsírról kevesebb szó esik, pedig ez is veszélyes lehet, összetételétől függően. A Virginia Egyetem kutatói egy új módszert dolgoztak ki, amivel műtét nélkül ki tudták deríteni, milyen típusú az egyéneknél a szív körüli zsírszövet, és ez hogy hat a szív és az egész szervezet egészségére – számolt be az Index.
Mágneses rezonanciás képalkotás (MRI) segítségével vizsgálták meg a szív körüli zsírt, vagyis az epikardiális zsírszövetet. Ez a zsír természetesen védő szerepet játszik az egészséges emberek szervezetében, de azoknál, akik túlsúlyosak, cukorbetegek, magas vérnyomástól szenvednek, dohányoznak vagy egészségtelenül táplálkoznak,
begyulladhat, felhalmozódhat, és károsíthatja a szívet.
Az elhízott és szívinfarktuson átesett betegeknél a szív körüli zsír túl sok telített zsírsavat tartalmazott.
Az úttörő MRI-módszer azért fontos, mert segít, hogy az orvosok lássák, milyen az összetétele ennek a zsírnak, ez befolyásolja ugyanis, hogy károsítja-e a szívizmot. Az MRI képes megmutatni a telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavak mennyiségét.
A rossz zsírösszetételt életmódunkkal alakíthatjuk, a mozgás, az egészséges étrend sokat segíthet, így csökkenthetők a szívbetegségek és az ezekből eredő szövődmények. És ha az MRI-re támaszkodva az egészségtelen zsírt az orvosok azonosítani tudják, lelassítható a szívbetegség progressziója.