eur:
401.3
usd:
369.53
bux:
75170.39
2024. október 17. csütörtök Hedvig
Prick up ones ears... Paying attention, listening.... Hear loss...
Nyitókép: Photographer, Basak Gurbuz Derma/Getty Images

Rémisztő dolog előjele lehet a hallásromlás

Az Oxfordi Egyetem kutatása szerint a halláskárosodás akár a demencia kialakulásának magasabb kockázatát is jelezheti.

A Science Alert beszámolója szerint egy 2021-ben készült, több mint 82 ezer 60 év feletti ember bevonásával elvégzett vizsgálat arra jutott, hogy azoknál, akik korábban nehezebben értették meg a beszédet egy zajos környezetben, nagyobb volt a demencia kialakulásának kockázata - írja a hvg.hu. A tanulmányt az Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association című tudományos lapban publikálták.

A tudomány 2017-ben a halláskárosodást a dohányzás és a fizikai inaktivitás mellett a demencia kilenc fő, módosítható kockázati tényezője közé sorolta - írja a lap. Ezt a mérföldkőnek számító Lancet-jelentést 2020-ban további három tényezővel toldották meg, így a számuk 12-re emelkedett. 2024-ben a harmadik frissítés is befutott a jelentéshez további két kockázati tényezővel, így összesen már 14-gyel lehet számolni.

A fontos kulcsszó ezekben a "módosítható", mivel ezek a tényezők az életmód és az abból fakadó általános egészségi állapot olyan elemei, amelyekért tehet az ember,

így ha valaki egészségesebben él, azzal jó eséllyel csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

A több mint 82 ezer tesztalanynál első körben felmérték, hogy mennyire hallják zajban a beszédet, majd hosszú éveken át figyelték azt, hogy kinek hogyan alakul az egészségi állapota. 11 évvel később 1285 embernél alakult ki a demencia. Thomas Littlejohns, a tanulmány szerzője szerint azoknál, akik a teszten rosszul teljesítettek, a demencia kialakulásának kockázata majdnem kétszer olyan magas volt, mint azoknak, akiknek nem volt gondjuk a hallásukkal - írja a lap.

A Science Alert tudományos lap szerint nem ez volt az első, hogy a demencia kialakulása és a hallásproblémák között összefüggést találtak a kutatók. Ausztráliában és Tajvanon is végeztek hasonló vizsgálatot, ahol szintén megállapították az összefüggést.

A kutatók hangsúlyozzák, mivel az élettani háttér nem ismert, ezért ok-okozati összefüggést nem lehet megállapítani a hallásprobléma és a demencia kialakulása között, ugyanakkor egyre inkább úgy tűnik, a kettőnek köze van egymáshoz.

Címlapról ajánljuk
Lefelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az MBH Bank, de jövőre javulás várható

Lefelé módosította idei gazdasági növekedési előrejelzését az MBH Bank, de jövőre javulás várható

A teljes fogyasztás tekintetében hozza a régiós átlagot Magyarország, a külső kereslet visszaesése és a beruházások elmaradása azonban a GDP-adatokat is jelentősen befolyásolja – mondta az InfoRádióban az MBH Bank elemzési centrumának vezető elemzője. Árokszállási Zoltán szerint az év végén 4,5 százalék környékén alakulhat az inflációs adat, míg a jövő évi átlag 3,5 százalék felett lehet.

Ismertette titkos részeket is tartalmazó győzelmi tervét az ukrán elnök

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
Pluszba fordultak a tőzsdék, erős meneten túl a Dow Jones

Pluszba fordultak a tőzsdék, erős meneten túl a Dow Jones

A hétfői csúcsdöntések után tegnap elromlott a hangulat az amerikai tőzsdéken, és a vezető indexek végül eséssel zártak, főleg a chiprészvények esése miatt. Ezt követően az ázsiai piacokon vegyesen alakultak a mozgások, a japán tőzsde esett, de a kínaiak felpattantak. A globális hangulatromlás Európában is érezteti hatását a mai kereskedésben, lefelé vették az irányt az európai tőzsdék, míg az amerikaiak hamar kilőttek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×