eur:
400.96
usd:
367.64
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén
Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Painful rash, red spots blisters on the hand. Close up rash, human hands with Health problem. Banner, copy space. Woman scratches her hands with rash, red spots blisters. Monkeypox new disease dangerous over the world. Patient with Monkey Pox. Close up rash, human with Health problem. Copy space.
Nyitókép: Marina Demidiuk/Getty Images

Majomhimlő: zöld utat kapott egy vakcina a serdülők számára

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy jóváhagyta a dán Bavarian Nordic majomhimlő elleni vakcináját a 12–17 éves serdülő korosztály számára, amelyet a legveszélyeztetettebbnek tartanak a járvány szempontjából.

A közlemény szerint a Jynneos vakcina október 8-án kapta meg az előminősítést a WHO-tól, amely szeptemberben felnőtteknél már engedélyezte a vakcinát az majomhimlő elleni első oltásként.

A WHO augusztusban hirdetett globális közegészségügyi vészhelyzetet a majomhimlő miatt, miután a vírus új típusa a Kongói Demokratikus Köztársaságból átterjedt a szomszédos országokra.

A világszervezet közlése szerint a gyermekek, a serdülők és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők különösen érzékenyek a vírusfertőzésre, amely influenzaszerű tünetekkel és gennyes kiütésekkel jár.

Az EU szeptemberben hagyta jóvá serdülők számára a vakcina hatóanyagát.

A dán biotechnológiai cég októberben folytatni akarja a klinikai tesztelést, hogy felmérje, biztonságosan alkalmazható-e a vakcina a 2–12 éves korosztály számára.

Az Egyesült Államok járványügyi központja a 18 éven felüliek számára már szintén jóváhagyta a Bavarian vakcináját.

A japán KM Biologics által gyártott majomhimlő elleni LC16-vakcinát a japán hatóságok gyerekek számára is engedélyezték.

Címlapról ajánljuk

A hannoveri villamosok HÉV-ként való használata csak végső megoldás lehet

Hétfőn először ült össze főváros Klímavédelmi, Közlekedési és Városfejlesztési Bizottsága, amelynek ülésén úgy döntöttek, megvizsgálják, hogy a múlt héten nyilvánosságra került HÉV-vonalak ritkítása ügyében a főváros tudna-e segíteni a felszabaduló régi villamosaival.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Új csúcson az S&P, a Nasdaq húzza Amerikát

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutatnak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indul a hét. Amerikában Colombus-nap miatt ugyan a New York-i Értéktőzsde és a Nasdaq is nyitva lesz ma, de a kötvénypiacok zárva lesznek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×