eur:
394.83
usd:
358.49
bux:
72104.51
2024. augusztus 15. csütörtök Mária
Nyitókép: Unsplash.com

Óriási gyomrost kaphat a Google, ami az egyeduralma végét is jelentheti

Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma komoly lépéseket fontolgat a Google ellen, miután egy bírósági ítélet megállapította, hogy a vállalat monopolhelyzetben van az online keresőpiacon. A tárgyalásokról értesült források szerint az egyik lehetőség, amit mérlegelnek, a techóriás feldarabolása lenne.

Az amerikai Igazságügyi Minisztérium szakemberei több lehetséges megoldást is vizsgálnak a Google piaci dominanciájának megtörésére. Ezek közül

a legdrasztikusabb a vállalat feldarabolása lenne,

ami Washington első ilyen jellegű próbálkozása lenne a Microsoft elleni sikertelen per óta, ami két évtizeddel ezelőtt zajlott – idézi a Bloomberget a Portfolio.

A források szerint a legvalószínűbb forgatókönyv szerint az Android operációs rendszert és a Chrome böngészőt választanák le a Google-ról. Emellett felmerült az AdWords hirdetési platform esetleges eladásának kikényszerítése is.

Kevésbé radikális megoldásként szóba jött, hogy a Google-t arra köteleznék, hogy több adatot osszon meg versenytársaival. Emellett olyan intézkedéseket is fontolgatnak, amelyek megakadályoznák, hogy a vállalat tisztességtelen előnyre tegyen szert a mesterséges intelligencia termékek piacán.

A tárcánál zajló egyeztetések egy augusztus 5-i bírósági döntés nyomán erősödtek fel. A bíró ítélete szerint

a Google jogellenesen monopolizálta az online keresés és a keresőszöveges hirdetések piacát.

Az Android operációs rendszerrel kapcsolatban pedig megállapították, hogy a Google olyan megállapodásokat kötött a készülékgyártókkal, amelyek gyakorlatilag kizárják a versenytársakat. Bár a vállalat jelezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen, a bíró utasította a feleket, hogy kezdjék meg az ügy második szakaszának előkészítését.

A Google szóvivője nem kívánt nyilatkozni a lehetséges szankciókról. Az Igazságügyi Minisztérium sem kommentálta az ügyet.

A tárgyalásokról értesült források szerint az igazságügyi tárca ügyvédei aggályosnak tartják, hogy a Google keresési dominanciája előnyt biztosít a vállalatnak a mesterséges intelligencia technológiák fejlesztésében is. Ezért olyan megoldást keresnek, ami megakadályozná, hogy a cég rákényszerítse a weboldalakat tartalmuk felhasználásának engedélyezésére a Google AI termékeiben.

A Google elleni fellépés része lehet az is, hogy korlátozzák a vállalat mesterséges intelligencia fejlesztéseit. A cég nemrég indította el az "AI Overviews" funkciót, ami összefoglaló válaszokat ad bizonyos keresésekre – olvasható.

Címlapról ajánljuk
Újabb német koalíciós viszály, most a belvárosi autózás jövője a tét

Újabb német koalíciós viszály, most a belvárosi autózás jövője a tét

A hónapok óta tartó költségvetési vita súlyos károkat okoz a hárompárti német kormánykoalíció tekintélyének. Miközben a szociáldemokrata Olaf Scholz kancellárnak egyelőre hatalmi szóval sem sikerült megbékítenie a szigorú takarékossághoz ragaszkodó, a szabad demokrata pénzügyminiszter vezette FDP-t, és a "bőkezűbb" Zöldek Pártját, a két kisebbik koalíciós szövetséges között újabb viszály érlelődik. A tét a belvárosi autózás engedélyezése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.15. csütörtök, 18:00
Tálas Péter
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézetének egyetemi docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×