eur:
393.76
usd:
360.48
bux:
71804.16
2024. augusztus 13. kedd Ipoly
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Kapu Tibor kutatóűrhajós Budapesten 2024. május 27-én. A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 27-én Budapesten.
Nyitókép: MTI/KKM

Hónapokat csúszik a magyar űrhajós küldetése

Adminisztratív lépésre kell várni, a hivatalos közlés szerint.

Elnapolták a küldetést, amely részeként Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) látogat – írja a 24.hu a Space.com. cikke alapján.

A korábbi várakozások szerint az Ax-4 névre keresztelt misszió idén októberben kezdetét vehette volna, most viszont úgy néz ki, legkorábban 2025 tavaszán indul útnak az űrrakéta.

A NASA közlése szerint azért kellett halasztani, mert a küldetés legénysége még a Multilateral Crew Operations Panel nevű testület hivatalos jóváhagyására vár. A hatályos szabályok értelmében minden űrhajósnak szüksége van egy engedélyre ettől a bizottságtól, mielőtt az ISS-re utazhatna.

Az Ax-4 küldetés parancsnoka a NASA nyugalmazott asztronautája, Peggy Whitson, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik az űrutazás terén. A csapat pilótája az indiai Shubhanshu Shukla lesz, mellettük pedig a lengyel Sławosz Uznański és a magyar Kapu Tibor kaptak helyet kutatóűrhajósként.

Címlapról ajánljuk
Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

Dagad az olimpiai tornabotrány, az amerikaiak nem nyugszanak bele az ítéletbe

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) szerint a szabályok nem teszik lehetővé, hogy újravizsgálják a párizsi olimpián a női tornászok talajdöntőjében történteket, még akkor sem, ha meggyőző új bizonyítékok állnak rendelkezésre, így Jordan Chiles nem kapja vissza az ötkarikás bronzérmét.

Kritikus orvos- és gondozóhiánnyal küzd Szlovákia

Egyre kevesebb Szlovákiában a szakképzett szociális gondozó, az idősotthonok többségében válságintézkedések bevezetésére kényszerülnek. A helyzet az orvosok számát illetően sem jobb, egyre kevesebb szakképzett orvos praktizál Szlovákiában. Az egészségügyi minisztérium vissza nem térítendő anyagi hozzájárulással akar segíteni a kritikussá vált helyzeten.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.13. kedd, 18:00
Fábián László
a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára
Nem sikerül stabilizálni a kurszki frontot, egyre mélyebb az ukrán betörés - Híreink a háborúról kedden

Nem sikerül stabilizálni a kurszki frontot, egyre mélyebb az ukrán betörés - Híreink a háborúról kedden

A hét elején ismét lendületre kapott az ukrán hadsereg kurszki offenzívája: az orosz ellentámadás nem tudta stabilizálni a helyzetet. Harcokat jelentettek Giri, Balsoja Szoldackoje és Kromszkije Buki térségéből is, orosz források szerint Ukrajna 28 települést foglalt eddig el. Közben arról is jöttek hírek, hogy az offenzíva elején elfoglalt települések védelmét elkezdte megerősíteni az ukrán haderő, ami azt jelentheti, hogy hosszútávú megszállásra rendezkednek be Kurszk megyében. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 13. 07:57
×
×
×
×