eur:
394.83
usd:
367.95
bux:
70453.42
2024. június 24. hétfő Iván
Kyoto,Japan,in the park
Nyitókép: Yagi Studio/Getty Images

Találtak valamit, ami a nőknél megrövidíti, a férfiaknál meghosszabbítja az életet

Japán tudósok végeztek drámai eredménnyel járó kutatást.

Az emberi élettartam különbségeinek kérdése régóta foglalkoztatja a tudományos világot. Most japán kutatók arra jutottak, hogy a leélhető évek hosszának közve van az emberi sejtek legnagyobbjaihoz, a női petesejtekhez, illetve legkisebbjeihez, a férfi hímivarsejtekhez (a méretkülönbség egyébként mintegy 175 ezerszeres).

Először mutatták ki gerinceseknél, hogy a nőknél a petesejtek, a férfiaknál a spermiumok fejlődése okozza az élettartambeli különbségeket - írta a Portfolio. A kísérleteket japán kutatók kisméretű, türkizkék gyilkoshalakon végezték, amelyek gyorsan elérik az ivarérettséget és rövid életciklusuk miatt ideális alanyai az öregedés vizsgálatának.

"A gyilkoshalak öregedési folyamata hasonló az emberéhez" - mondta Tohru Ishitani professzor, az Oszakai Egyetemről származó tanulmány vezető szerzője, hozzátéve, hogy szerintük ez a kutatás egy ugródeszka lesz az emberek öregedésének szabályozásának megértéséhez.

Az eredmények szerint

a spermiumok eltávolítása meghosszabbítja a hímek életét, míg a petesejtek eltávolítása megrövidíti a nőstényekét.

A Science Advances című folyóiratban publikált tanulmány leírja, hogyan hatott ez a változás hormonális szinten is.

  • A nőstények esetében csökkent ösztrogénszintjük növelte a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
  • Ezzel szemben hímek több D-vitamint termeltek májukban, ami javította csont-, izom- és bőregészségüket.

A kutatócsoport azt is vizsgálta, hogy a D-vitamin adása hogyan befolyásolja az élettartamot. Hímeknél 21 százalékos növekedést tapasztaltak, míg nőstényeknél 7 százalékos növekedést regisztráltak.

Címlapról ajánljuk
Hajnalig tartó ünneplés után most jön a napokig tartó álmodozás

Hajnalig tartó ünneplés után most jön a napokig tartó álmodozás

Hajnali fél kettő is elmúlt már, amikor a magyar válogatott autóbusza kigördült a stuttgarti stadion parkolójából, s elindult a csapat Weiler-Simmerberg felé, a szállásra. A szurkolók egy része még akkor is éltette a játékosokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Remek sztorik a magyar tőzsdén, több részvény is ralizik

Remek sztorik a magyar tőzsdén, több részvény is ralizik

Gazdasági adatok tekintetében ma délután az Egyesült Államokban megjelenik a Chicagói Fed index, az FHFA házárindex, valamint a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe, ezeknek mind lehet hatása a befektetői hangulatra. Az ázsiai piacokon felemás elmozdulásokat láthattunk, Európában ugyancsak iránykeresés volt a jellemző a nyitásban, később azonban egyre jobbra fordult a hangulat. A magyar piacon izgalmas sztorik vannak: különösebb fundamentális ok nélkül kilőtt a Masterplast és az Appeninn árfolyama, míg az Alteo közölte, hogy rövidesen jöhet a társaság történelmének legnagyobb zöldberuházása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×