eur:
393.1
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Betsie Van der Meer/Getty Images

Élete felé előtt megtudhatja, hogy meddig él majd

A kutatók egy vérvizsgálati módszert is kidolgoztak, amely akár már a harmincéveseknél meg tudja állapítani, milyen a biológiai életkoruk, és milyen betegségekre lehetnek emiatt hajlamosak.

A Pittsburgh-i Egyetem kutatócsoportja olyan véralapú markereket fedezett fel, amelyek feltárhatják a biológiai életkort, és segíthetnek az öregedéssel előálló különféle egészségügyi problémák kezelésében – írja a ScienceAlert alapján az Index.

A kutatók 196 idős felnőttet két csoportra osztottak: az egyikben 75 éves vagy annál idősebb egészséges önkéntesek voltak, a másikban 65–75 év közötti alanyok, akik kronológiai koruknál rosszabb állapotban voltak. Az egészségesek simán mentek fel a lépcsőn, és 15 percig pihenés nélkül is tudtak sétálni, de a gyorsan öregedő, gyengébb egészségügyi állapotban lévőknek minden tevékenység közben szünetet kellett tartaniuk.

A kutatók ezek után különböző metabolitokat kerestek, a szervezetben a biológiai folyamatok következtében visszamaradt kis molekulákat. 25 ilyet azonosítottak.

A molekuláknak ezt a csoportját Healthy Aging Metabolic (HAM) indexnek nevezték el. Három olyan metabolitot sikerült meghatározni, amelyek különösen fontosak a biológiai öregedés gyorsulásában. Ahogy az egyik kutató elmondta, a jó hír az, hogy képesek vagyunk befolyásolni őket életmódunkkal, például étrendünkkel, környezetünkkel.

A HAM-index 68 százalékos pontosságúnak bizonyult a biológiai életkor meghatározásában, és további kutatásokkal egy vérvizsgálat kidolgozása is járható út lehet a biológiai életkor gyors és egyszerű felméréséhez.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×