eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Starliner rolls out of the Vertical Integration Facility at the Cape Canaveral Space Force Station Space Launch Complex 41, on Saturday, May 4, 2024. (Ricardo Ramirez Buxeda/Orlando Sentinel/Tribune News Service via Getty Images)
Nyitókép: Ricardo Ramirez Buxeda/Orlando Sentinel/Tribune News Service via Getty Images

Gond támadt a Boeing első, embert szállító űrhajójával

Technikai probléma miatt ismét elhalasztották a Boeing első, embert szállító űrkapszulájának az indítását pénteken - közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Az eredetileg május 6-ra tervezett indításra most legkorábban május 25-én kerülhet sor a kaliforniai Cape Canaveralből két űrhajóssal, Butch Wilmore-ral és Suni Williamsszel a fedélzeten.

Szakértők a hét elején kis mértékű héliumszivárgást fedeztek fel a Boeing cég Starliner űrszondája szervizmoduljában. Szerdán nyomástesztet tartottak, ami azt mutatta, hogy a szivárgás nem jelentene kockázatot a repülés során. A tudósok mégis úgy döntöttek, hogy elhalasztják a rakétaindítást.

A Starline is űrhajósokat szállítana a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), alternatívát nyújtva Elon Musk SpaceX vállalkozása Crew Dragon kapszulájának. A SpaceX fedélzetén 2020 óta folynak űrrepülések a Nemzetközi Űrállomásra, véget vetve egy csaknem évtizedes függőségnek az orosz rakétáktól.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×