eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác
Nyitókép: Pixabay

Kutatás: öt cég okozza a világ műanyagszennyezésének egynegyedét

Szakértők szerint a hulladékgazdálkodási eljárások javítása, a terméktervezés megváltoztatása és az újrahasznosíthatóság növelése sokat javíthatna a helyzeten.

Öt nagyvállalat a felelős a világ műanyagszennyezésének egynegyedéért – írja a Riverside-i Kaliforniai Egyetem munkatársainak kutatása alapján a 24.hu.

A ScienceAlert által közölt tanulmány mintegy 1,87 millió, 2018 és 2022 között regisztrált környezeti műanyaghulladékot elemzett. A projekthez 84 ország több mint százezer önkéntese csatlakozott, akik tenger- és folyópartokon, valamint parkokban gyűjtöttek össze különféle műanyag hulladékanyagokat.

Mint kiderült, a megtalált hulladékmennyiség több mint fele nem cégekhez köthető,

a műanyagok 24 százalékát viszont öt vállalathoz tudták visszavezetni:

11 százalék a Coca Cola, 5 százalék pedig a PepsiCo hulladéka volt, a többi a Nestlétől, a Danone-tól, valamint az Altria nevű dohánycégtől származott. Az elemzett, márkákhoz köthető műanyagtermékek több mint fele 56 cégtől származott, általában minél több műanyagot gyártott egy vállalat, annál több volt a szemete.

A kutatók szerint a hulladékgazdálkodási eljárások javítása, a terméktervezés megváltoztatása és az újrahasznosíthatóság növelése sokat javíthatna a helyzeten. Felhívták a figyelmet a lakosság nagyobb felelősségvállalására is, illetve a tanulmány szerzői szerint a multinacionális vállalatokkal való szorosabb együttműködéssel is komoly változásokat lehetne elérni.

A tanulmány kitér arra is, hogy a legnagyobb szennyezők egyszer használatos és rövid élettartamú műanyag termékeinek fokozatos kivonása nagymértékben csökkentené a globális szennyezést, ami különösen az élelmiszer- és italgyártó vállalatoknál lenne nagyon fontos.

Címlapról ajánljuk
Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Vihart kavar az atléták pénzdíjazása az olimpián, de nagy változást indíthat el

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke nyíltan bírálta a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget, amiért pénzdíjat ajánlott fel a sportág párizsi olimpiai bajnokainak. Szabados Gábor sportközgazdász az InfoRádióban azt mondta, az 50 ezer dolláros jutalmazással az lehetett az egyik cél, hogy az olimpia ne értéktelenedjen el a vb-hez és a Gyémánt Liga-sorozathoz képest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×