eur:
395.4
usd:
368.55
bux:
71841.69
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

Új kígyófajokat fedeztek fel a dél-amerikai dzsungelben - máris a kihalás szélén vannak

A felfedezés részben annak is köszönhető, hogy az egyik kutatót megmarta egy az eddig ismeretlen fajok közül.

Öt korábban ismeretlen kígyófajra bukkantak Kolumbia és Ecuador dzsungeleiben, köderdeiben – írja a Pensoft Publishers közleménye alapján a 24.hu. A kutatók által közzétett tanulmányból derül ki, hogy a felfedezés részben egy marásnak is köszönhető.

A szóban forgó hüllőket azelőtt a tudósok a Schegel-lándzsakígyó (Bothriechis schlegelii) faj különböző megjelenésű populációihoz tartozónak gondolták,

de az új vizsgálatok bebizonyították, hogy valójában eddig nem ismert fajok tagjai.

A Schlegel-lándzsakígyók szemeik feletti apró szarvaikról ismertek, valamint arról, hogy az egyedek különböző színekben pompázhatnak - létezik például arany, barna, zöld és rózsaszín is. Mint írják, ezért is nem csoda, hogy eddig több különböző fajt is közéjük soroltak, hiszen pusztán a megjelenésük alapján nem lehetett őket megkülönböztetni.

Az új fajok a Rahím-lándzsakígyó (Bothriechis rahimi), Huszain-lándzskígyó (B. hussaini), Sah-lándzsakígyó (B. rasikusumorum), Klebba-lándzsakígyó (B. klebbai) és Khwarg-lándzsakígyó (B. khwargi) neveket kapták - írja a lap.

Az eddig ismeretlen viperák mérge kicsit gyengébb, mint a Schlegel-lándzsakígyóé, amit az expedíció egyik tagja első kézből meg is tapasztalhatott egy Rahim-lándzsakígyó jóvoltából.

Az egyik kutató, Lucas Bustamante volt azt, aki elszenvedte a harapást az egyik állattól. Arról számolt be, hogy szédült, bizonyos időközönként fájdalmat érzett a sérülés körül, amely később fel is duzzadt. Később aztán teljesen felépült, miután beadták neki az ellenmérget.

A szakértők szerint négyet máris a kihalás fenyeget a felfedezett öt új fajból, mivel lakóhelyeik 50-80 százalékát már kipusztították. A csapat éppen ezért arra figyelmezteti az illetékeseket, hogy minél hamarabb kezdjenek a kígyók megóvására törekvő munkákba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az összes ellene zajló eljárást megúszhatja Donald Trump – Joe Bidenék nagyon kiborultak

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága hétfőn nyilvánosságra hozott döntésében úgy határozott Donald Trump ügyében, hogy az amerikai elnök tevékenységeinek "magját" abszolút immunitás, hivatalos cselekedeteit pedig vélelmezett mentelmi jog védi. A történelmi határozatot, amely értelmében tovább húzódik Trump büntetőjogi felelősségre vonása, a republikánusok kitörő örömmel üdvözölték, míg Joe Biden amerikai elnök és demokrata párttársai élesen kritizálták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×