eur:
396.14
usd:
369.59
bux:
71805.22
2024. július 2. kedd Ottó
Close-up shot of microscope with metal lens at laboratory.
Nyitókép: Kkolosov/Getty Images

Különös fertőzés ütötte fel a fejét a tengerentúlon

Ritka, de halálos kimenetelű is lehet – röviden így jellemezhető az a gombás fertőzés, ami egyre több amerikai államban mutattak ki, noha korábban úgy gondolták, csak lokális probléma.

A blastomycosis nevű fertőzéses betegségről az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ, valamint a Vermonti Egészségügyi Hivatal szakemberei publikáltak egy kutatást az Emerging Infectious Diseases folyóiratban. A tanulmány szerint a betegség rendszeresen felbukkan Vermont állam területén is, ahol eddig nem volt elterjedt.

Mint a Gizmodo írja – amit a Hvg.hu szemlézett – a blastomycosist a Blastomyces nevű gomba váltja ki, pontosabban annak spórái. Ugyan nem lesz mindenki beteg tőle, néhány esetben komoly, jellemzően légúti problémákat okozhat; a tünetek közé sorolható a láz, a köhögés és a fáradtság mellett az izomfájdalom is, de a fertőzés olykor nem áll meg a tüdőnél, továbbterjed, és

akár életveszélyes megbetegedést is okozhat, főleg, ha valakinek eleve le van gyengülve az immunrendszere.

A betegségről mostanáig azt gondolták, hogy csak néhány amerikai régióban endemikus (viszonylag kis területen elterjedt), csak az Egyesült Államok középnyugati, délkeleti és középső-déli régióiban tudtak diagnosztizált esetekről – ráadásul csak öt állam, Arkansas, Louisiana, Minnesota, Michigan és Wisconsin tartott nyilván diagnosztizált megbetegedéseket.

A friss, Vermont államot érintő vizsgálatok azt mutatják, hogy a probléma szélesebb körű lehet: 2011 és 2020 között összesen 114 ilyen megbetegedést diagnosztizáltak. Ez éves szinten, 100 ezer főre vetítve 1,8 beteget jelent.

A megfertőződött emberek 30 százaléka kötött ki kórházban, és négyen elhunytak.

A tanulmány szerzői megjegyzik: a Vermont állambéli előfordulási arány magasabb, mint a már említett öt, nyilvántartást vezető államból négyben. Mindez pedig bizonyítékul szolgálhat arra, hogy szélesebb körű probléma lehet a betegség, még ha a tanulmánynak meg is vannak a korlátai – olvasható ki a kutatók szavaiból.

Címlapról ajánljuk
Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Emelt készültségi szinten több európai katonai bázis – Tálas Péter elmondja, van-e terrorveszély

Az európai támaszpontokon tíz év után rendeltek el Charlie fenyegetettségi szintet, és azt sem lehet kizárni, hogy támadás készül valamelyik létesítmény ellen. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének egyetemi docense az InfoRádióban elmondta: valószínűleg a környező helyzet általános romlása miatt, elővigyázatosságból kellett ilyen biztonsági intézkedést hozni.

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Esik a forint, 396 környékén az euró

Esik a forint, 396 környékén az euró

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×