eur:
393.1
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
BRAZIL - 2022/04/26: In this photo illustration, the Epic Games logo seen displayed on a smartphone. (Photo Illustration by Rafael Henrique/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: SOPA Images/Getty Images

A Fortnite fejlesztője tanulságos perben ért el sikert a Google ellen

Több éven át tartó jogi csatározásban született ítélet: a Fortnite fejlesztője megnyerte a Google elleni pert, mely annak fényében meglepő, hogy korábban az Apple győzedelmeskedni tudott a hasonló perében.

A Fortnite-ot fejlesztő Epic Games még 2020-ban indított pert Amerikában a Google (és az Apple) ellen, mondván a cég által működtetett alkalmazásáruház – a Play Áruház – törvénytelen dominanciát tart fenn a versenytársakkal szemben.

Most az amerikai esküdtszék pontot tett a jogi csatározásra, az Epic Games-t kihozva győztesként, mondván a Google valóban illegális monopóliumot tart fenn a Play Áruházzal – írja a Hvg.hu a BBC-t idézve.

„Az Android, valamint a Play Áruház több választási lehetőséget és nyitottságot nyújt, mint bármi más jelentős mobilos platform” – mondta az ítélet kapcsán Wilson White, a Google illetékese. Szavaiból persze nem nehéz kivenni, kikre céloz, lévén az Android mellett csak az Apple-féle iOS (és abban az App Store) rúg labdába jelenleg.

A kalifornai székhelyű vállalat várhatóan jogorvoslattal fog élni a döntéssel szemben.

Az ügyben vitatják az androidos alkalmazásáruházban kivetett (legfeljebb) 30 százalékos jutalékot, valamint azt is, hogy a Google összekapcsolja a Play Áruházat, valamint a számlázási szolgáltatást. Az alkalmazásfejlesztőknek ugyanis mindkettőt használniuk kell, ha azt szeretnék, hogy az appjaik szerepelhessenek a Play-ben. Emiatt az Epic Games a Fortnite-ot hosszú időn át a saját weboldalán, alternatív módon terjesztette. A játék végül 2020 áprilisában, 18 hónap után került be a Play áruházba.

Ha a jogorvoslatot követően is érvényes marad az ítélet, a Google-nek több alkalmazásboltot is engedélyeznie kell az androidos eszközökön, és

az alkalmazáson belüli vásárlásokból származó bevételek egy részét is bukhatja.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Felfordulás és káosz jöhet Európa egyik vezető hatalmában – Megállíthatja-e szélsőjobbot a „republikánus front”?

Július 7-én tartják a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, amelynek legnagyobb kérdése, hogy a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés és szövetségesei megszerzik-e az abszolút többséget, azaz a 289 képviselői helyet. A radikális jobboldali párttal szemben hatalmas visszalépési hullám zajlott le az Új Népfrontban egyesült baloldal, illetve az Emmanuel Macron elnök mögött álló centrista blokk képviselőjelöltjei között, ami könnyen meghiúsíthatja Le Pen álmait a kormányrúd megszerzésére.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×