eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Hi-tech user interface head up display Sun Solar Flare corona Particles ejection and information telemetry for digital background computer desktop screen display
Nyitókép: LV4260/Getty Images

A Föld is megérezte a gigantikus űrbeli robbanást

Sosem láttak ilyen nagy robbanást a világűrben.

Egy friss tanulmány alapján olyan erős volt egy távoli, születőben lévő fekete lyuk robbanása, hogy még a Föld felső légkörét is megrázta – írja a ScienceAlert. A GRB 221009A jelű gamma-kitörés nagyjából 2,4 milliárd fényévre következett be, és 2022 októberében észlelték. A 18 teraelektronvoltos esemény rekorder: sosem láttak ilyen nagy robbanást a világűrben – írja a 24.hu.

A esemény következtében átmeneti, nagy változások alakultak ki a földi ionoszféra elektromos mezejében, mintegy 500 kilométeres magasságban. Az ionoszféra egy viszonylag vastag réteg 50-1000 kilométerre a felszíntől. Ez az atmoszféra azon része, ahol a Napból érkező szélsőséges ultraibolya- és röntgensugárzás ionizálja az atomokat és molekulákat, szabad elektronokat hozva létre. Az ionoszféra visszaveri a kommunikációra és navigációra használt rádióhullámokat. Amikor egy erőteljes űrbéli esemény, például egy napkitörés következik be, a visszaverődés alakulásának megfigyeléséből következtetni lehet az alsó ionoszférában beállt változásokra.

Így sikerült detektálni a GRB 221009A hatásait az alsó ionoszférában, 60-100 kilométerre a felszíntől. Maga a gamma-kitörés megközelítőleg 7 perces volt, ám a hatásai nagyjából 10 órán át detektálhatók maradtak. A szakértők bíznak benne, hogy az adatokból jobban megérthetik, mi történne a Földdel, ha egy hasonló esemény jóval közelebb következne be.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×