eur:
394.61
usd:
365.87
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
fotó: honvedelem.hu videója
Nyitókép: honvedelem.hu videója

Valami különlegeset szednek elő a Balaton iszapjából - megindult az akció

Német gyártmányú vadászgépet emelnek ki a honvédség szakemberi Balatonból.

A honvedelem.hu ír arról és közöl rövid videót arról, hogy a magyar légierő egyik II. világháborús gépet kiemelik a Balatonból. Történetét is elmesélik.

Az amerikai hadsereg 1944. július 2-án indította addigi legnagyobb légitámadását magyarországi célpontok ellen. Az Egyesült Államok 15. légi hadseregének 620 négymotoros bombázójából és 300 kísérő vadászgépből álló köteléke ellen a Magyar Királyi Honvéd Légierő 18 vadászrepülőt tudott harcba küldeni. A légicsatában három magyar pilóta halt hősi halált. Az egyik találatot kapott magyar vadászrepülő Balatonakarattya közelében ért vizet. A pilóta, Beregszászi Sándor szakaszvezető holttestét kiemelték,

a gép pedig a Balatonba veszett.

Magó Károly zászlós, hadtörténész kutatásai alapján 2020 szeptemberében honvédség búvarai gyakorló merüléseket hajtottak végre a roncs közelében. A dandár műszaki alegysége megtalálta a 70–80 centiméteres iszap alatt fekvő vadászrepülőgépet. A szakértők megállapították, hogy egy Me 109-es maradványait találták meg a katonák.

A Balatonakarattya térségében, a vízben közel nyolcvan éve pihenő darabon kívül a világon egyetlen fennmaradt magyar gyártmányú Messerschmitt vadászrepülőgép sem ismert jelenleg. A győri Magyar Waggon és Gépgyárban, licenc alapján előállított repülőgép roncsa nem csak hadtörténeti, hanem ipartörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értéket képvisel.

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére 2023. júniusában a Honvéd Vezérkar intézkedett a roncs kiemelésének előkészítéséről. Első lépésként a Magyar Honvédség 40 tonnás, merülőbázisként és munkaállomásként szolgáló pontonja kerül a Balaton vizére.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×