eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Újabb MI-t eresztettek rá az emberiségre, de ez még nem "atombomba" egy Meta-vezér szerint

A jelenlegi mesterségesintelligencia-modellek "eléggé ostobák" - mondta nemrégiben a Facebook-tulajdonos Meta globális ügyekért felelős elnöke, Nick Clegg.

A korábbi brit miniszterelnök-helyettes szerint a felhajtás jóval nagyobb volt a legújabb modellek körül, mint amire azok képesek - írja a BBC. Ezek a modellek messze elmaradnak attól, hogy autonóm létezőként viselkedjenek és önállóan gondolkodjanak.

"Sok szempontból eléggé ostobák" - mondta a BBC Today című műsorában.

Clegg aztán szólalt meg, hogy a Meta közölte: Llama 2 néven ismert nagy nyelvi modellje mindenki számára ingyenesen használható lesz, nyílt forráskódú.

A nagy nyelvi modellek - a ChatGPT-hez hasonló chatbotokat működtető platformok - alapvetően hatalmas szöveges adathalmazok pontjait kötik össze, és kitalálják a következő szót egy sorozatban - mondta. Hozzátette, hogy az egyes szakértők által hangoztatott, egzisztenciális veszélyre vonatkozó figyelmeztetések olyan rendszerekre vonatkoznak, amelyek még nem léteznek.

A Meta döntése, hogy a Llama 2-t széles körben elérhetővé teszi a kereskedelmi vállalkozások és a kutatók számára, megosztotta a technológiai közösséget. Bizonyos értelemben kénytelen volt cselekedni - az első generációs Llama már a bevezetését követő egy héten belül kiszivárgott az interneten.

A nyílt forráskód kitaposott út ebben az ágazatban,

hiszen óriási mennyiségű ingyenes felhasználói tesztelési adatot biztosít, amely a hibák, problémák és fejlesztések azonosítását szolgálja.

A kockázat azonban az, hogy nagyon erős eszközt adnak ezzel a lépéssel az emberek kezébe.

A chatrobotok korábbi verzióit már manipulálták, hogy gyűlöletbeszédet terjesszenek, hamis információkat generáljanak és káros utasításokat adjanak. Vajon a Llama 2 esetében is megtörténhet mindez - és ha igen, a Meta mit tud tenni a folyamat megakasztásának érdekében?

A cég a Microsofttal partnerségben fejlesztette saját mesterséges intelligenciáját - ez azért érdekes, mert a Microsoft a ChatGPT-t létrehozó OpenAI-ba is több milliárd dollárt fektetett be.

Clegg szerint túlzó arról beszélni, hogy a rendszert az emberek kezébe adni olyan lenne, mintha az atombomba terveit nyújtanánk át a nagyközönségnek.

Szerinte a Meta nyílt forráskódú rendszere nem képes képeket generálni, nemhogy biofegyvert építeni. Azzal azonban egyetértett, hogy a mesterséges intelligenciát szabályozni kell.

"A modelleket már most is folyamatosan nyílt forráskódúvá teszik. A kérdés tehát nem az, hogy a nagy nyelvi modellek nyílt forráskódúvá válnak-e. A kérdés az, hogy hogyan lehet ezt a lehető legfelelősségteljesebben és legbiztonságosabban megtenni"- mondta.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×