eur:
393.32
usd:
364.16
bux:
72057.47
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: NASA / JPL-Caltech / Stitching and retouching: Andrew Bodrov / 360pano.eu

Új eredmények - máris indulhatnának a régészek a Marsra?

Bizonyos frissen feltárt eredmények arra utalnak, hogy a korábban feltételezettnél összetettebb rendszer létezhetett a múltban.

Változatos szerves anyagokat fedezett fel a Mars Jezero kráterében az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Perseverance nevű marsjárója - derült ki a Nature című folyóiratban frissen közzétett tanulmányból.

A feltárt eredmények arra utalnak, hogy a Marson a korábban feltételezettnél összetettebb rendszer létezhetett a múltban.

A kutatók számos különböző magyarázatot vetettek fel a vörös bolygó szerves anyagainak eredetére: például víz-kőzet kölcsönhatások, bolygóközi por vagy meteorok, de azt sem zárták ki, hogy esetleg élőlényből származnak.

A tanulmány szerint a marsi szerves anyagok jobb megértése hatással lehet az élet jelei utáni kutatásra.

A Perseverance 2021 februárjában landolt a Jezero kráterben, amely valaha tómedence volt, s így élőhelyként szolgálhatott. A kutatók azóta is vizsgálják a kráterfenék geológiai összetételét a marsjáró segítségével, amely fotókat készít és kőzetmintákat gyűjt a területen.

Sunanda Sharma, Ryan Roppel és munkatársaik két, a Jezero alján talált képződményt (Maaz és Seitah) elemeztek, és mindkettőben szerves molekulák jeleire bukkantak. Az adatok az egyes formációkra jellemző ásványi társulást és térbeli eloszlást mutattak.

A kutatók kiemelték: "a potenciális szerves molekulák nagyrészt vizes folyamatokhoz köthető ásványokból kerültek elő, ami arra utal, hogy ezek a folyamatok kulcsszerepet játszhattak a szerves szintézisben, szállításban vagy megőrzésben".

Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×