eur:
396.33
usd:
369.93
bux:
71847.63
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay

A magyar egyetemisták többsége már használ mesterséges intelligenciát

Minden szabályozatlansága ellenére is tarol a magyar egyetemisták között a mesterséges intelligencia használata a felsőoktatási tanulmányok során - derül ki egy friss felmérésből.

A mesterséges intelligencia (MI) használatáról készült egy felmérés idén tavasszal 318 hallgató bevonásával a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE).

Az eduline.hu által ismertetett felmérésben részt vevő hallgatók csaknem harminc mesterséges intelligenciával működő alkalmazást említettek. A kérdésekre válaszoló egyetemisták 91 százaléka úhy nyilatkozott, hogy ismeri, 54 százalékuk pedig még használja is tanulmányaihoz a ChatGPT-t. Emellett két nyelvtanuláshoz használható, régebb óta elterjedt, de szintén MI-alapú program is növelte a hallgatók körében a mesterséges intelligencia használatának arányát a felmérésben.

Így például a Grammarly nyelvhelyesség-ellenőrzőt 77 százalékos ismertség mellett 40 százalék használja, a DeepL nyelvi fordítót pedig 47 százalék ismeri és 36 százalék él is vele. Angol szövegalkotáshoz a gondolatmeneteket röviden összefoglaló Quillbotot is 11 százalék alkalmazza, miközben egyébként kétszer ennyien ismerik. Szintén 22 ismeri ugyan ezeket a technológiákat, de saját bevallása szerint nem használja egyik platformot sem tanulmányaihoz. De 8 százalék használja a képgeneráló Dall-E-t is például.

A nyelvi programok mellett kevéssé meglepően a válaszadók a legnagyobb arányban a nyelvtani hibák kiszűréséhez és fordításhoz használják a programokat, mindkettőre 58 százalék hivatkozott. Ugyanakkor 44 százalékuk új témák esetén a kezdőismeretek gyors összegyűjtéséhez, 36 százalék esszévázlatok, 28 százalék pedig összefoglaló írások elkészítéséhez is alkalmazza.

A válaszadók 85 százaléka azt mondta, hogy nem kapott tájékoztatást sem a szolgáltatótól sem máshonnan az MI alkalmazásának etikai vonatkozásairól vagy nem emlékszik ilyenre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Képeken Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij találkozója - videó

A magyar miniszterelnök kedd délelőtt érkezett az ukrán fővárosba, hogy tárgyalásokat folytasson az ukrán elnökkel. A legfontosabb téma a béke megteremtésének lehetősége és az ukrán–magyar kapcsolatok aktuális kérdései.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×