eur:
393
usd:
363.47
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Hanna Dániel, a RoLink Biotechnology Kft. kutatója virológiai vizsgálatot végez a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjában 2023. február 7-én. A koronavírus, továbbá a későbbiekben más kórokozók által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz mérésére szolgáló eszközt és eljárást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói.
Nyitókép: Ruprech Judit

Tudományos áttörés: Pécsen inaktiválták a koronavírus két fajtáját

A koronavírus, továbbá a későbbiekben más kórokozók által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz mérésére szolgáló eszközt és eljárást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói.

A PTE és a RoLink Kft. összefogásával egy olyan technológia jött létre, amely több más - várhatóan akár embert is megfertőző, potenciálisan veszélyes - vírus, kórokozó elemzésére is alkalmas lesz a jövőben.

Birkner Zoltán, a - projektben részt vevők két évig zajló munkájához csaknem 130 millió forintos támogatást biztosító - Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke emlékeztetett: a koronavírus első hullámát követően a piac és az akadémia egymásra talált, 2021 közepére pedig minden eszköz Magyarország rendelkezésére állt ahhoz, hogy megbirkózzon a járvánnyal; a vírusra adott válaszok érdekében pedig húszmilliárd forintnyi kutatási projekt indult el a most záruló a pécsivel együtt.

Hetényi Roland, a RoLink Kft. ügyvezetője beszámolt róla: a projekt keretében az elmúlt két évben 150 kísérletet végeztek el 25 kutató bevonásával és a VNL falai között sikerült egy teljesen új - jelenleg szabadalmaztatás alatt álló - eszközt és eljárást kifejleszteniük a vírusok által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz méréséhez.

A sajtó rendelkezésére bocsátott írásos összegzés szerint a felfedezéssel a koronavírus örökítőanyagát olyan módon tudták hatástalanítani, hogy a vírus szerkezetében nem okoztak károsodást, így pedig a kórokozó emberi szervezetre gyakorolt hatásait is vizsgálhatták.

Az UVC típusú fény segítségével zajló eljárás során a vírus vuhani és delta variánsát is inaktiválták,

utóbbi esetében pedig a hatástalanított vírus biztonságosságát állatkísérlet keretében is megvizsgálták.

Bebizonyosodott a kutatások során, hogy az orron keresztül szervezetbe juttatott inaktivált koronavírus sejtes immunválaszt váltott ki, ami a védőoltások eredményességét is igazolja.

Annak érdekében, hogy a vírus által kiváltott immunválaszt pontosan mérni lehessen, a koronavírust a lehető legtisztábban kellett előállítani, ezért a kutatók kidolgoztak egy hatékony, gyors és minimális veszteséggel járó vírustisztítási eljárást is, amely lehetőséget ad az inaktivált koronavírus széleskörű kutatási felhasználására is.

A jövőben más kórokozók tekintetében is alkalmazható lesz a kifejlesztett új eljárás, míg a vizsgálati eredmények hozzájárulhatnak hazánk biológiai védelmi képességeinek fejlesztéséhez a hazai kutatólaboratóriumi képességek növelésével, a meglévő terepi laboratórium diagnosztikai módszereinek bővítésével, biovédelmi kiképzési lehetőségek szélesítésével, és egy potenciális vakcinaalapanyag fejlesztési platform kialakításával - olvasható a sajtóanyagban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×