eur:
392.39
usd:
362.31
bux:
72132.83
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

Megszólalt a mesterséges intelligencia az ezeréves dömösi templomban

Amikor a prédikációt írta "a gép", még elnézést is kért egy ponton, mert nem olyan, mint egy lelkipásztor.

A Qubit egy, az egyházak előtt álló újabb technológiai kihívásról, illetve lehetőségről ír, amikor arról tudósít, hogy az ezeréves dömösi templomban a mesterséges intelligencia szólt az emberekhez.

A helyi lelkipásztor, Csanádi Viktor megkérte a ChatGPT-t, hogy írja meg helyette a prédikációját.

"Egy rövid ismerkedés után, egyfajta kis testvéri barátkozás után azt mondtam neki, hogy nézd, barátom, én egy lelkész vagyok, most már hitbéli kérdéseket is megvitattunk egymással, segíts nekem, vasárnap prédikálnom kell, írd meg a prédikációmat! És ahogy megnyomtam a gombot, ő elkezdett írni, jött a szöveg. Prédikált a gép" - fogalmazott a lelkipásztor a templomban.

A szónoklatot közzé is tették a templom honlapján.

A szöveg megalkotása közben azonban volt egy szünet is, amelyre Csanádi visszakérdezett a programnál, hogy miért állt meg. A ChatGPT pedig válaszolt: "Sajnálom, de mint gépi modell, nehéz önállóan prédikációt írni, ami hiteles emberi érintettséget mutat. Az emberi lelkészeknek van tapasztalatuk, tudásuk és személyes vallási meggyőződésük, ami segít nekik a prédikációk írásában. Az én funkcióm az információk megadása, nem pedig a személyes szellemi tanácsadás."

A jövőben Csanádi Viktor maga prédikál majd, nem adja át a feladatot.

Címlapról ajánljuk
Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Alaptörvény-ellenes a főpolgármester-választás eredményét megállapító kúriai végzés

Az Alkotmánybíróság pénteken hozott határozatában megsemmisítette a főpolgármester-választásról hozott kúriai döntést, így továbbra sem fejeződött be a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti versenyfutás Budapest vezetéséért. Az ügyben a Kúriának új eljárást kell lefolytatnia, és új döntést kell hoznia.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×