eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay

A fájdalomcsillapító bátrabbá tesz

Kutatók szerint a fájdalomcsillapító hatása alatt az emberek kockázatvállalási kedve megnövekszik, azaz merészebbek lesznek és nem félnek annyira.

A portfolio.hu idézi Sciencealert.com oldalt, amely azt állítja, hogy a paracetamol néven ismert, Tylenol és Panadol márkanév alatt széles körben forgalmazott fájdalomcsillapítók növelik a kockázatvállalási kedvet.

"Úgy tűnik, hogy a paracetamol hatására az emberek egyszerűen nem félnek annyira" - magyarázta Baldwin Way neurológus, a The Ohio State University munkatársa az eredmények közzétételekor.

Az eredmények összhangban állnak más kutatásokkal is, melyek szerint

a paracetamol fájdalomcsökkentő hatása a különböző pszichológiai folyamatokra is kiterjed,

csökkenti az emberek fogékonyságát a negatív érzésekre, visszafogja az empátia képességét,sőt, tompítja a kognitív funkciókat.

Ennek pedig össztársadalmi hatása lehet, mivel az Egyesült Államokban a lakosság közel 25 százaléka hetente paracetamolt szed, ami csökkenti kockázatérzékelést.

Egy kísérletsorozatban, amelyben több mint 500 egyetemi hallgató vett részt, Way és csapata azt mérte, hogy a résztvevőknek véletlenszerűen kiosztott 1000 mg-os egyszeri paracetamol adag (az ajánlott maximális felnőtt egyszeri adag) hogyan hatott a kockázatvállaló magatartásukra, összehasonlítva a kontrollcsoportnak véletlenszerűen kiosztott placebóval.

A kísérletekben a résztvevőknek egy számítógépes képernyőn egy felfújatlan lufit kellett felpumpálniuk, és minden egyes pumpálással képzeletbeli pénzt kerestek. Az volt az utasításuk, hogy a lufi minél nagyobb mértékű pumpálásával minél több képzeletbeli pénzt keressenek, de ügyelniük kellett arra, hogy ne pukkasszák ki a lufit, mert ebben az esetben elveszítik a pénzt.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok a diákok, akik paracetamolt szedtek, szignifikánsan nagyobb kockázatot vállaltak

a feladat során, mint az óvatosabb és konzervatívabb placebocsoport. Összességében a paracetamolt szedők többet pumpálták (és pukkasztották) a lufikat, mint a kontrollcsoport tagjai.

A kutatók ez alapján arra a következtetésre jutottak, hogy szoros kapcsolat van a paracetamol szedése és a nagyobb kockázat választása között, még ha a megfigyelt hatás csekély is lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×