eur:
393.6
usd:
364.45
bux:
71838.58
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Hosszú expozíciós idővel készített kép a Leonidák meteorrajról az észak-macedóniai Kratovo közeléből fotózva 2020. november 17-én.
Nyitókép: Georgi Licovszki

Egy hónapon keresztül láthatunk a meteorokat az égen

Október 2-án, vasárnap kezdődött az Orionidák éves meteorhullása. Ez az egyik leglátványosabb meteorzápor, amely fényességéről és a meteorok sebességéről ismert.

A meteorraj a Halley-üstökösből származik, így amikor egy Orionida meteort látunk elégni a légkörben, valójában az üstökös egy darabját látjuk megsemmisülni – írja a Hirado.hu a Space.com cikke alapján.

Az Orionidák akkor keletkeznek, amikor a Halley-üstökös visszatér a belső Naprendszerbe, és jeget , illetve port „dob le magáról”. A Föld minden évben áthalad ezen a porcsíkon,

a részecskék a légkörbe kerülve szétesnek, természetes fényjátékot létrehozva.

A gyors és látványos meteorok gyakran tűzgömbökké is válhatnak, ahogy szétesnek a légkörben. A meteorraj megfigyelését éjfél körül érdemes kezdeni, közvilágítástól mentes, és a ködök miatt, lehetőleg magaslati észlelőhelyen. Az égi jelenségek november 7-ig láthatók, de csúcspontjuk október 21-e körül lesz.

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×