eur:
394.89
usd:
366.32
bux:
71492.48
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz a Kanizsai Dorottya Kórházban 2022. január 15-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Már csak heteket kell várni az új, hatékonyabb Covid-oltásokra

Néhány héten belül akár az USA-ban és az Európai Unióban is alkalmazhatók lesznek a Pfizer, illetve a Moderna omikron alvariánsok ellen is hatásos vakcinái.

A Pfizer-BioNTech után a Moderna is beadta az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsai ellen kifejlesztett, de az eredti vírus elleni hatékony, bivalens vakcinájának az engedélyezése iránti kérelmet az amerikai hatósághoz (FDA) – írja a Portfolio.

A washingtoni kormányzat már közölte: szeptember elején vagy közepén már a nagyközönség számára is elérhetők lesznek az új, omikron variánssal szemben is erős védelmet nyújtó emlékeztető oltások, de az FDA döntésétől függ a pontos időzítés.

Az európai szakhatóság (EMA) szeptember 1-jei rendkívüli ülésén dönthet a két gyártó BA.1 alvariáns elleni vakcinájáról. A Moderna Spikevax és a Pfizer Comirnaty vakcinájának ezen változata egyaránt alkalmas a koronavírus eredeti variánsa és a BA.1 omikron alvariáns elleni védettség jelentős növelésére.

A BA.4 és a BA.5 alvariáns ellen védelmet nyújtó vakcina vizsgálatát augusztus 9-én szintén megkezdte már az EMA is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Fontos bejelentést tett Zelenszkij, ami Magyarország orosz gázszerződését is érintheti

Fontos bejelentést tett Zelenszkij, ami Magyarország orosz gázszerződését is érintheti

Orosz helyett azerbajdzsáni gázt szállítana Ukrajna a jövő évtől a saját tranzitvezetékein, és erről, illetve egyéb lehetőségekről már zajlanak az egyeztetések – ezt a fontos bejelentést tette a Bloombergnek adott szerdai interjúban Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök szavai afelé mutatnak, hogy Magyarország kisebb, évi 1 milliárd köbméteres, hosszú távú orosz gázvásárlási szerződését át kellene írni, és ez megerősíti a Portfolio múlt heti elemzését, amelyben azt vázoltuk, hogy hamarosan széteshet a magyar-orosz gázvásárlási struktúra jelenleg ismert formája.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×