eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Memory lapses, forgetting things, degenerative disease. Brain problems. Parkinson and alzheimer desease. Mental health. Stroke, synapses and neurnons interaction. 3d render
Nyitókép: Naeblys/Getty Images

Az enyhe tünetes koronavírus is károsíthatja az agyat

Az agy öregedési folyamatának felgyorsulását idézheti elő a fertőzés egy friss tanulmány szerint.

Szürkeállomány-vesztés mellett az agyszövet egyéb anomáliái is előfordulhatnak azoknál, akik átestek a koronavíruson – számol be egy friss tanulmány a koronavírus hatásairól. A leginkább a szagláshoz köthető terület lehet érintett a CNN cikke szerint.

"Meglepődtünk, hogy még enyhe fertőzés esetén is egyértelmű eltéréseket láttunk az agyban" – nyilatkozott Gwenaëlle Douaud vezető szerző, az Oxfordi Egyetem neurotudományi docense.

Zsugorodik a szürkeállomány

A kutatók 2020 márciusa és 2021 áprilisa közt koronavíruson átesettek agyát tanulmányozták. A 401, a kutatásba bevont ember esetében a fertőzés előtti időben készült, illetve a megbetegedés után 4,5 hónappal készített felvételeken vizsgálták az agy változásait, majd az eredményeket 384, meg nem fertőződött ember agyáról készített felvétellel hasonlították össze. A kontrollcsoport összetételében megfeleltethető volt a betegek csoportjának. A koronavíruson átesettek közül 15 ember szorult kórházi kezelésre.

Douaud szerint normális, hogy az emberek évente 0,2-0,3 százalékot veszítenek az agy memóriával kapcsolatos területén található szürkeállományból, de a tanulmány szerint a koronavírussal fertőzött emberek további 0,2-2 százalékot veszítettek azokhoz képest, akik nem voltak fertőzöttek.

Az érintettek végrehajtó és kognitív funkcióit is tesztelték egy, a demenciával összefüggő kognitív károsodások felismerésére, valamint az agyi feldolgozási sebesség és funkció tesztelésére használt eszközzel. A kutatók megállapították, hogy azok teljesítettek a legrosszabbul ezen a vizsgán is, akiknek a legnagyobb volt az agyszövetveszteségük.

Úgy tűnik, hogy az agy

leginkább érintett területei a szaglórendszerhez kapcsolódnak,

Douaud szerint azonban nem világos, hogy miért van ez így. A kutató szerint az is előfordulhat, hogy a vírus káros hatásai idővel csökkennek, ennek feltérképezéséhez azonban szükség lenne az érintettek 1-2 év múlva történő, ismételt vizsgálatára.

Demenciához is hozzájárulhatnak a változások

A szerzők szerint az sem zárható ki, hogy a fertőzés hosszú távú következményei Alzheimer-kórhoz vagy a demencia más formájához járulhatnak hozzá.

Richard Isaacson neurológus, a Florida Atlantic University Center for Brain Health igazgatója, aki nem vett részt a kutatásban, szintén kiemelte, hogy nehéz meghatározni, milyen általános hatása lehet az egyénekre a felismert változásoknak.

Az agyra ráadásul más mechanizmusok, például immun-, gyulladásos, érrendszeri vagy pszichológiai és viselkedésbeli változások is hatással lehetnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×