eur:
386.58
usd:
355.6
bux:
68854.65
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes
Nyitókép: Pixabay

Fagyasztva gyógyítják a rákos betegeket a Semmelweis Egyetemen

Az első két műtéten már túl is vannak, jól sikerültek - az eljárást először Magyarországon alkalmazták rosszindulatú daganatos betegeken.

Hazánkban először a Semmelweis Egyetemen végeztek két, rosszindulatú vesedaganatos betegen úgynevezett krioablációs eljárást, amely során a daganatszöveteket -40 Celsius-fokon roncsolják - közölte honlapján az egyetem.

Az eljárás előnye, hogy a fagyasztás érzéstelenítő hatása révén altatás nélkül, csupán helyi érzéstelenítésben történhet, így mások mellett olyan

idős szívbetegeknél is megoldást nyújthat ez a beavatkozás,

akiknél az altatásos műtét ellenjavalt.

A műtétekre december végén került sor, a betegek (egy 46 és egy 59 éves férfi) azóta is jól vannak, és a februári kontrollvizsgálat eredménye is megnyugtató eredményt hozott. A helyi érzéstelenítésben történt szövődménymentes műtétet követően másnap mindkét beteg otthonába távozott, így az ünnepeket már családjukkal tölthették.

A hűtést mint fájdalomcsillapító eljárást hosszú ideje használják, és az is köztudott, hogy az extrém hideg hőmérsékletnek szövetroncsoló hatása van. A krioabláció módszere az, hogy ezt a hideget fókuszáltan az elpusztítani kívánt szövetben alkalmazzák: a speciálisan erre kialakított kezelőtűt

ultrahang, CT vagy egyéb képalkotó módszer segítségével juttatják el a daganatos szövetbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével -40 Celsius fokra hűtik.

A műtéteket Deák Pál Ákos egyetemi docens vezetésével hajtották végre.

A krioablációt a jóindulatú daganatok gyógyításában már néhány éve használják, ám a rosszindulatú daganatok terápiájában hazánkban először alkalmazták.

Címlapról ajánljuk
Mégsem végeznek újabb műtétet Robert Ficón – konzíliumot tartanak

Mégsem végeznek újabb műtétet Robert Ficón – konzíliumot tartanak

A besztercebányai kórház igazgatója számolt be a lőtt sebekkel az intézményben kezelt szlovák kormányfő állapotáról.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×