eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: Pixabay.com

Sok tudós kiszállt az Aranybulla-kiállítás szakmai csapatából

Sajtóinformációk szerint új vezetésre bízta az erőforrástárca a 800 éve történtekről szóló kiállítást.

A Válasz Online az érintettektől úgy értesült, hogy az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára tervezett kiállításának Magyarságkutató Intézet alá szervezése miatt számos kutató és tudós kiszállt a projektből.

Mint a cikkből kiderül, Kásler Miklós erőforrás-miniszter decemberben azonnali hatállyal felmentette a kiállítás korábbi megbízott kurátorait, átadva a projektet az intézetnek. Erre reagálva állt ki a kiállítás mögül mások mellett az ünnepek alatt:

  • Biczó Piroska, Feld István, Haramza Márk, Langó Péter, Szőke Béla Miklós, Végh András és Wolf Mária régész, Földváry Miklós vallástörténész, Madas Edit irodalomtörténész, Rácz György és Spekner Enikő levéltáros, Szovák Kornél történész-filológus, Thoroczkay Gábor és Szende Katalin történész, valamint Szakács Béla Zsolt művészettörténész.

A szakmai konfliktust a cikk szerint az okozhatta, hogy komoly tartalmi változtatásokat eszközöltek a kiállítás tartalmán az új vezetők például a honfoglalás kori kárpát-medencei népességgel kapcsolatban.

A kiállítás a távozások idején már 90 százalékban készen állt az érintettek beszámolói alapján. A kiállításért a Magyarságkutató Intézet Régészeti Kutatóközpontjának igazgatója, Makoldi Miklós felel már.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×